Maailmanpoliittisen tilanteen vaikutukset liikennevirtoihin on Traficomin mukaan koskettanut erityisesti Kaakkois-Suomen aluetta ja rajaliikennettä. Rajan ylittävän raskaan logistiikan määrät ovat pudonneet sodan vaikutuksesta noin viidesosaan edellisistä vuosista ja liikennemäärät ovat sen osalta edelleen laskussa. Saimaan kanavan laivaliikenne on pysähtynyt.
Rajaturvallisuus on tuonut eteemme päätöksiä, joissa punnitaan ihmisoikeuksia ja kansallista turvallisuutta. Molemmat ovat yhtä tärkeitä asioita, mutta ilman turvallisuutta ei välttämättä ole ihmisoikeuksiakaan. Siksi tilanteessa, jossa vieraan valtion viranomaiset tai muut toimijat ovat selkeästi ja todistettavasti edesauttaneet rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden saapumista Suomeen, on toimittava. Imatran, Vainikkalan, Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemat ovat nyt suljettu.
Jokavuotiset verotietojen paljastuspäivät ovat osalle ihmisiä vuoden kohokohta. Osa meistä kokee kiusallisena ja turhana syynätä silmä kovana, mitä naapuri tai työkaveri tienaa. Toisaalta ihmismieltä ohjaa luontainen uteliaisuus ja se suotakoon. Usein asialla on kuitenkin tapana kääntyä itseä vastaan, jos selkäpiissä tuntuu kateuden pistos, kun kaverin rahapussi näyttäisi pullistelevan enemmän kuin oma.
Kunnanhallitus päätti maanantaina hyväksyä työntekijöilleen työhyvinvointiin liittyviä etuuksia. Jymyjuttuna päätöksissä komeili edistyksellinen työsuhdepyöräetu. Siinä porkkanana on työmatkoihin käytettävä liikuntasuoritus, joka parantaa kuntoa, mieltä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kun liikunta tulee suoritettua jo matkalla töihin ja sieltä kotiin. Työntekijöiltä jää väliin pohtiminen, jaksanko lähteä lenkille väsyneenä, tehtyäni ensin ruuan ja siivottuani kodin. Parhaassa tapauksessa mieli ja sielu lepäävät, polkiessa kauniissa järvimaisemissa, ainakin parhaimpina aikoina vuodesta. Lopulta sää ja olosuhteetkin ovat pukeutumisasia. Pisimmät työmatkat tuskin kuitenkaan toteutuvat pyöräillen ainakaan marraskuussa.
Tässä lokakuun viimeisessä Puumala-lehdessä on paljon asiaa vahvoista naisista. On juttua yrittäjänaisesta, joka jää kotiin hoitamaan pian syntyvää esikoistaan. On juttua rohkeista eläkeläisnaisista, jotka päättivät lähteä Interrailille ja nuoresta naisesta, joka halusi tavoitteellisempaa salibandyä siirtymällä naapurikunnan joukkueeseen päästäkseen kilpailemaan kakkosdivariin.
Kahdeksankymmentäluvulla, kun olin nuori, lääkärissä käytiin oman kotikaupungin terveyskeskuksessa. Vastaanotolle pääsi hyvin ja vastassa oli tuttu omalääkäri. Ei kaikki auvoista ollut, mutta en muista yhtään tilannetta, etten olisi saanut hoitoa vaivoihini tai olisi pitänyt mennä yksityiselle lääkärille. Nykyään sitä terveyskeskusta ei ole, eikä ole Kuusaan aluesairaalaakaan eli "mäkeä". Kymsote kauppaa tyhjäksi jäänyttä Pohjois-Kymen sairaalaa, jolle ei ole enää käyttöä. Tunteita herättävä rakennus oli enemmän kuin vain sairaala, sillä siellä minäkin olen kolme lastani synnyttänyt ja montaa läheistä katsomassa käynyt, jopa hyvästellyt viimeiselle matkalleen. Nyt on suuri Ratamokeskus, jossa on kaikki ja jonne koko Kouvolan lähialueen entisten kuntien ja kaupunkien väki vaeltaa hädän tullessa.
YK:n kansainälistä tyttöjenpäivää vietetään keskiviikkona 11. lokakuuta. YK:n pääsihteeri António Guterres sanoo, että "Naiset ja tytöt voivat johdattaa meidät oikeudenmukaisempaan maailmaan. Vahvistetaan tyttöjen ääntä ja pyritään yhdessä rakentamaan maailmaa, jossa jokainen tyttö voi johtaa ja menestyä". Tämä ei ole itsestään selvyys kaikkialla, vaikka meillä Suomessa tytöt ja naiset saavat harrastaa jalkapalloa, johtaa yrityksiä ja tehdä lähes kaikkea, mitä haluavat. Investointi kaikkien tyttöjen oikeuksiin, on investointi maailman hyvinvointiin.
Rakennusala työllistää Suomessa noin 250 000 henkeä ja Puumalassakin arviolta 100 henkilöä. Suuria rakennusalan yrityksiä täällä ei enää ole, mutta toimialayritykset työllistävät keskimäärin 1,5 henkilöä.
Viime viikolla saatujen uusien Kansallisen Mediatutkimuksen KMT 2023 tulosten mukaan voimme iloita yhdessä Teidän lukijoidemme kanssa. Puumala-lehden lukijamäärä on kasvanut 13,9 prosenttia viime vuodesta. Nyt kokonaislukijamäärä on noin 5400 henkilöä. Tästä yleisöstämme painettua lehteä lukee noin 4100 henkilöä, josta 400 henkilöä lukee sekä painettua, että digilehteä. Ainoastaan digilehtenä sisältöjämme lukee jo noin 1300 henkilöä ja pelkästään painettuna noin 3700 henkilöä.
Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Yhteiskuntamme hektinen tahti ja työelämän kuormittavuus eivät kuitenkaan tue aivoterveyttä. Lisäksi sosiaalisen median jatkuvan selailun synnyttämä elämäntapa, kouluttaa aivojamme pomppimaan asiasta toiseen. Se jättää jälkensä ja totuttaa aivot saamaan nopeita palkintoja. Ne eivät kannusta aivoja prosessoimaan, painamaan asioita muistiin tai palauttamaan niitä sieltä käyttöön. Keskittyminen kärsii. Puhelinriippuvuudesta kannattaa siis pyrkiä eroon, pelkästään aivoterveyden vuoksi.
Päivän kysymys
Luetuimmat
Näytä lisää