Joskus tulee tunne, että jos Puumalassa puhuu vihreistä arvoista, saa helposti poliittisesti vihreän leiman. Mielestäni ilmastonmuutos, luonnon hyvinvointi ja fossiilisista polttoaineista luopuminen tai niiden käytön vähentäminen ei pitäisi olla mitenkään sidoksissa politiikkaan. Paitsi siltä osin, että siitä pitäisi palkita ihmisiä vähentämällä verotusta tai tekemällä se muuten vain taloudellisesti kannattavaksi kuluttajille ja yrityksille.
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona ja jatkuu 28. maaliskuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta, jolloin äänestää voi Puumalan kunnantalolla. Eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoina ovat Puumalan kunnantalo, Keskustie 14 ja Hurissalon kylätalo, Hurissalontie 175.
Itä-Suomi ei ole jäänyt tuleen makaamaan, jos joku on näin luullut. Itä-Suomi Union ry:n yhteystiedot johtavat Puumalaan ja Lintusaloon. Unionin asiamiehenä toimii maakuntaneuvos Matti Viialainen, mutta kuinka moni tiesi koko Unionin olemassaolosta?
Eduskuntavaalien loppukiri on alkanut ja ennakkoon pääsee äänestämään jo kahden viikon päästä, niin ulkosuomalaiset kuin kantasuomalaisetkin. Kotiäänestykseen pitää ilmoittautua viimeistään 21. maaliskuuta eli juuri ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Tämä oikeus koskee henkilöitä, joiden kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei tämä pääse äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Varsinainen ja juhlallinen vaalipäivä on huhtikuun ensimmäinen sunnuntai, siis viikkoa ennen pääsiäistä. Puumalassakin on tihenevään tahtiin ehdokkaiden järjestämiä tilaisuuksia niin grillimakkaran kuin paneelikeskustelujen muodossa, joten niihin kannattaa osallistua.
Tilastokeskuksen mukaan ruoka kallistui viimeisen vuoden aikana 16,3 prosenttia. Sen on varmasti meistä jokainen huomannut kauppakassin hinnassa. Kotimaiset tomaatit saattavat jäädä kauppaan ja hintoja pitää seurata entistä tarkemmin. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen järjestää jo yhdennentoista kerran ”Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa” -kampanjan. Hän haluaa herätellä suomalaisia kotimaisen ruuan pariin. Mennyt vuosi on varmasti nostanut jokaisen mieleen oman maatalouden ja ruuantuotannon merkityksen huoltovarmuuskysymyksenä. Omavaraisuus ja kotimaisen ruuan rooli on useammankin puolueen vaalikampanjoissa näin eduskuntavaalien kynnyksellä.
Viime keskiviikkona sain tutustua elämänkaaren ihanimpiin asioihin juttukeikkojen merkeissä. Tätä tapahtuu toimittajan työssä useinkin, mutta tuona päivänä elämä kosketti minua jälleen ihan sydämeen saakka. Aamu alkoi juttuhetkellä 98-vuotiaan Elsa-rouvan kanssa Hurissalossa. Sain ihmetellä ikäihmisen positiivista elämänasennetta ja kertoa siitä teille lukijoille tässä lehdessä. Kotona selviytyminen ei siis ole iästä kiinni, vaan ennemminkin yksilöstä, kuten niin monet muutkin asiat. Meitä ei voi käsitellä könttinä ja lokeroituna, vaan jokaista ainutlaatuisena omana itsenään.
Lehden tuottamisessa on monia mielenkiintoisia asioita, mutta lukijoiden kirjoitukset ovat yksi niitä parhaita yleisöjen kohtaamisia. Ne lisääntyvät aina puhuttelevien aiheiden ollessa ilmassa sekä vaalien alla. Niinpä tämän viikon lehdessä niille on annettu tilaa kokonaiset kaksi sivua. Kiitos lukijat rohkeudesta kertoa mielipiteenne! Ne ovat arvokkaita sananvapauden helmiä sekä lukijoille että meille tekijöille. Ne kertovat, että lehteä luetaan, ja että asioihin halutaan vaikuttaa, ottaa kantaa. Ne kertovat meille tekijöille myös, että meillä on hyvä yleisö.
Uutisten viikko on valtakunnallinen koulujen mediakasvatusviikko, jonka teemana on tänä vuonna "Ymmärrä tulevaisuuttasi". Viikon ajatus on lisätä ymmärrystä ympäröivästä maailmasta luotettavan uutismedian välityksellä. Sen avulla on luotettavaa rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa ja luoda yhteistä tulevaisuuttamme. Tällä viikolla myös Puumala-lehti on käyttänyt tuottajina oman yhtenäiskoulumme oppilaita. Koululaisilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa lehden sisältöön kysymällä asioita, joista haluaisivat lehdessä lukea. Toimituksessa vierailee tällä viikolla myös päiväkodin lapsia opettajineen. Toivottavasti Uutisten viikon jutuista ja hieman erilaisesta sisällöstä on iloa kaikenikäisille.
Kun ajan autoa pimeässä, lumista tietä pitkin, tykkylumipuiden kehystämässä maisemassa, on bussipysäkeillä tasaiseen tahtiin lapsia odottamassa koulubussia. Heijastimet välkkyvät jo kaukaa ja joillain on mukanaan taskulamppuja. Ne ovat lapsen turvana ohikiitävältä liikenteeltä. Superturva saa kuitenkin mieleni herkistymään, kun jollain pysäkillä seisoo isä, äiti tai joku läheinen aikuinen pienen koululaisen turvana. Nämä vankkumattomat turvahenkilöt, leijonaemot tai isäkarhut odottavat, kunnes lapsi pääsee turvallisesti koulukyytiin.
UKK-instituutti on tehnyt verkkosivuilleen liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannuslaskurin. Se todentaa liikkumattomuuden ja paikallaanolon aiheuttamat kansansairauksien kustannukset koko Suomessa, hyvinvointialueilla ja kunnissa. Yhteensä ne maksavat yhteiskunnalle yli 3 miljardia vuodessa.
Luetuimmat
Näytä lisää