Tii­na Judén

Tur­peen po­si­tii­vi­set vai­ku­tuk­set eläin­ten hy­vin­voin­tiin on tun­net­tu jo vuo­si­kym­me­niä, mut­ta nyt vih­re­ää kas­vua luo­va Ne­o­va Oy on on­nis­tu­nut löy­tä­mään eri­tyi­ses­ti re­hu­käyt­töön so­vel­tu­van eri­kois­tur­peen, jon­ka koos­tu­mus tu­kee eläin­ten hy­vin­voin­tia.

Yri­tys on aloit­ta­nut eläin­re­hu­pel­let­tien toi­mit­ta­mi­sen Hank­ki­jal­le. Tuo­tet­ta käy­te­tään por­sai­den re­huis­sa ja vi­ri­ke­ma­te­ri­aa­li­na. Käyt­töä tul­laan laa­jen­ta­maan myös broi­le­ri­re­hui­hin ja mui­hin eläin­re­hui­hin. Tur­ve­re­hu­pel­le­tit val­mis­te­taan Ilo­mant­sin pel­let­ti­lai­tok­sel­la, joka on tou­ko­kuus­sa re­kis­te­röi­ty re­hu­a­lan toi­mi­jak­si.

Puu­ma­las­ta ko­toi­sin ole­va Ne­o­van vies­tin­tä- ja yh­teis­kun­ta­suh­tei­den joh­ta­ja Ah­ti Mar­ti­kai­nen pi­tää tur­ve­pel­let­te­jä iso­na in­no­vaa­ti­o­na, jol­la voi­daan tur­va­ta ko­ti­mais­ta li­han­tuo­tan­toa.

– Kyl­lä se on iso in­no­vaa­tio, jota on tut­kit­tu use­am­pi vuo­si. En­sim­mäi­set pel­le­tit on nyt toi­mi­tet­tu Hank­ki­jal­le. Val­mis­tusp­ro­ses­si on ää­rim­mäi­sen hy­gie­e­ni­nen ja se vas­taa ih­mis­ruu­an tuo­tan­toa. Toi­nen tär­keä etu on, et­tä se pa­ran­taa por­sai­den hy­vin­voin­tia. Pos­sun vat­sa toi­mii pa­rem­min ja näin se tar­vit­see vä­hem­män an­ti­bi­oot­te­ja. Ylei­ses­ti ot­ta­en pos­sut voi­vat pa­rem­min ja kas­vat­ta­vat teu­ras­pai­noa vä­hem­mäl­lä re­hu­mää­räl­lä, sa­noo Ah­ti Mar­ti­kai­nen.

Hän ko­ros­taa, et­tä täl­lais­ta tuo­tet­ta ei ole ai­em­min tuo­tet­tu ja se tur­vaa ko­ti­mais­ta li­han­tuo­tan­toa.

Tur­ve­re­hu­pel­le­tin val­mis­tus on vuo­si­na 2024-2025 pi­lot­ti­vai­heen tuo­tan­toa, jol­loin var­mis­te­taan tuot­teen mark­ki­na­vo­lyy­mien ke­hit­ty­mi­nen. Pi­lot­ti­vai­hees­sa koh­de­mark­ki­na on Suo­mi, tuo­tan­non laa­je­tes­sa mark­ki­na-alu­een ta­voi­tel­laan kas­va­van Poh­jois­mai­hin ja Kes­ki-Eu­roop­paan.

– Tur­ve­mää­ris­tä, jois­ta täs­sä pu­hu­taan, niin vä­hem­mäl­lä saa­daan enem­män. Re­hu­pel­let­ti­tuo­tan­non vaa­ti­muk­set ovat erit­täin pal­jon pie­nem­piä kuin ener­gi­a­tur­peen koh­dal­la, hän to­te­aa.

Puu­ma­las­sa Mam­mo­lan si­ka­ti­lal­la on 50 emak­koa. Nii­den por­saat myy­dään eteen­päin Lap­peen­ran­taan Ti­la­teu­ras­ta­mo Iko­sel­le. Pai­kal­li­sia puu­ma­la­lai­sia jou­lu­kink­ku­ja voi siis ha­lu­tes­saan ky­sel­lä siel­tä. Isom­mat ema­kot, jot­ka ei­vät enää tuo­ta por­sai­ta myy­dään HKAg­ril­le.

– Meil­lä kui­vik­keet tu­le­vat ko­ti­pel­to­lois­ta. Vil­jan ol­ki on lä­hel­lä tuo­tet­tua ja hii­li­ja­lan­jäl­ki on pie­ni. Pui­mu­rin jäl­keen ne paa­la­taan kui­va­na ja se on sitä te­hen val­mis­ta, ker­too ti­lan isän­tä Ans­si Ran­ta­lai­nen.

Ran­ta­lai­sen ti­lal­la ol­jen se­kaan lai­te­taan myös ha­ket­ta ja kui­va­hei­nää. Näis­tä teh­dään yh­des­sä se­koi­tus kar­si­noi­hin. Kui­vik­kei­ta sään­nöl­li­ses­ti li­sää­mäl­lä por­sai­den olot pa­ra­ne­vat.

Si­an­li­ha­tuot­ta­jan mie­les­tä pie­nen mit­ta­kaa­van tuo­tan­nos­sa ai­nut mah­dol­li­suus sel­viy­tyä on löy­tää yh­teis­työ­kump­pa­nit pien­teu­ras­ta­mois­ta.

– Eri­kois­tuot­tee­na hin­noi­tel­tu­na on pie­ni mah­dol­li­suus ja­kaa por­saan­tuot­ta­jal­le­kin jo­ta­kin. Pie­niä tuot­ta­jia on jo niin vä­hän, mut­ta me olem­me tar­peek­si iso sii­hen, et­tä on ai­na tuo­ret­ta li­haa toi­mit­taa kaup­poi­hin. Pie­ni on tar­peek­si iso täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa, Ran­ta­lai­nen to­te­aa.

Ran­ta­lai­sil­la kaik­ki mitä vil­jel­lään (vil­ja, ol­ki, kui­va­hei­nä ja her­ne) hyö­dyn­ne­tään si­ka­lan kaut­ta.

– Lä­hi­ruo­kaa ne syö­vät ja hei­nä on se vi­ri­ke­ma­te­ri­aa­li heil­le, osan syö­vät ja sot­ke­vat sekä kom­pos­toi­vat. Se on la­jin­mu­kais­ta käyt­täy­ty­mis­tä.

Pie­nel­lä ti­lal­la siat saa­vat Ran­ta­lai­sen mu­kaan kas­vaa kes­ki­mää­räis­tä pa­rem­mis­sa olo­suh­teis­sa koko ikän­sä.