Tii­na Judén

Pal­ve­lu­a­sun­nois­sa ja­et­ta­vas­ta ruu­as­ta yli­mää­räi­sek­si jää­vää ruo­kaa ei Puu­ma­las­sa hyö­dyn­ne­tä, vaan se lai­te­taan bi­o­jät­tee­seen.

– Ei täl­lä het­kel­lä. Täs­tä on pal­jon kes­kus­tel­tu ja Jär­vi-Sai­maan pal­ve­lui­den kun­nis­sa on eri­lai­sia käy­tän­tö­jä, ker­too Puu­ma­lan kes­kus­keit­ti­ös­sä ruo­ka­pal­ve­luis­ta vas­taa­va Ir­me­li Luuk­ko­nen Jär­vi-Sai­maan Pal­ve­luis­ta.

Kou­lul­la lin­jas­tos­sa tar­jol­la ol­lut yli­jää­mä­ruo­ka sen si­jaan voi­si ol­la no­pe­an jääh­dy­tyk­sen jäl­keen mah­dol­lis­ta hyö­dyn­tää uu­del­leen, mut­ta myyn­tiä eteen­päin ei ole jär­jes­tet­ty.

– Ter­veys­tar­kas­ta­ja on ot­ta­nut lin­jan, et­tä Puu­ma­lan koh­teis­ta ai­nut, jos­sa yli­jää­mä­ruo­kaa voi­si ja­kaa, on yh­te­näis­kou­lun ruo­ka­lin­jas­to.

Hä­tä­a­pu­py­kä­län mu­kai­sen so­vel­ta­mi­soh­jeen mu­kaan asi­ak­kai­den pi­täi­si kä­vel­lä it­se pai­kan­pääl­le ja ot­taa ruo­ka suo­raan lin­jas­tos­ta. Sii­tä ei sai­si tä­män lin­jan mu­kaan pe­riä mak­sua.

Luuk­ko­sen mu­kaan mo­net eri­lai­set asi­at vai­kut­ta­vat hä­vik­ki­ruu­an kä­sit­te­lyyn. Asi­aa on sel­vi­tel­ty jo mon­ta vuot­ta sit­ten yh­teis­työs­sä kou­lun reh­to­rin kans­sa.

– Lo­pul­ta jää­tiin poh­ti­maan sitä, mikä oli­si kou­lun nä­kö­kul­ma tä­hän, et­tä kou­luun tu­li­si ul­ko­puo­li­sia hen­ki­löi­tä ot­ta­maan ruo­kaa lin­jas­tol­ta. Tämä tös­säh­ti oi­ke­as­taan ko­ro­na-ai­kaan ja sii­hen, voi­ko ti­lois­sa liik­kua ul­ko­puo­li­sia, Luuk­ko­nen ker­too.

Puu­ma­las­sa syn­ty­vän hä­vik­ki­ruu­an mää­rää on vai­kea ar­vi­oi­da, sil­lä se vaih­te­lee päi­vit­täin riip­pu­en sii­tä, on­ko tar­jol­la suo­sik­ki­ruo­kaa vai vä­hem­min pi­det­tyä ruo­kaa.

– Suu­ris­ta mää­ris­tä ei hä­vi­kis­sä kui­ten­kaan pu­hu­ta. Vaik­ka oli­si sama ruo­ka­ni­mi­ke, se voi men­nä 6 vii­kon pääs­tä eri ta­val­la kuin täl­lä vii­kol­la. Kou­lu­lais­ten ruo­kai­lui­hin vai­kut­ta­vat mo­net sei­kat, ku­ten läm­pö­ti­la; on­ko kyl­mä vai kuu­ma, tai vaik­ka­pa maa­nan­tai­päi­vä, ker­too Luuk­ko­nen.

Luuk­ko­sen mu­kaan on ko­vas­ti toi­vot­tu, et­tä hen­ki­lös­tö voi­si os­taa yli­jää­mä­ruo­kaa. Toi­nen vaih­to­eh­to oli­si löy­tää taho, jol­le voi­si lah­joit­taa ruo­kaa hä­tä­a­pu­py­kä­län mu­kai­ses­ti.

– Jon­kun pi­täi­si huo­leh­tia kul­jet­ta­mi­ses­ta ja as­ti­oi­den pa­laut­ta­mi­ses­ta. Tä­hän ei ole löy­ty­nyt si­tou­tu­nut­ta toi­mi­jaa ei­kä or­ga­ni­saa­ti­o­ta. Haas­tei­na ovat läm­pö­ti­la­hal­lin­ta ja mik­ro­bi­o­lo­gia.

Vii­me vii­kon tiis­tai­na kou­lul­la oli tar­jol­la ton­ni­ka­la­pas­taa ja ruo­ka mais­tui. Kou­lu­lai­sil­le pai­no­tet­tiin hä­vik­ki­vii­kon vuok­si, et­tei ruo­kaa pi­täi­si jät­tää.

Luon­non­va­ra­kes­kus Lu­ken te­ke­män tut­ki­muk­sen mu­kaan ruo­ka­hä­vik­kiä syn­tyy suo­ma­lai­sis­sa ko­ti­ta­louk­sis­sa kes­ki­mää­rin jopa 25 ki­loa hen­keä koh­den vuo­des­sa. Luke ar­vi­oi myös, et­tä tä­män ruo­ka­hä­vi­kin ra­hal­li­nen ar­vo on hen­keä koh­ti noin 106 eu­roa vuo­des­sa.

– Ruo­ka oli hy­vää. En jou­du yleen­sä jät­tä­mään ruo­kaa lau­ta­sel­le kou­lus­sa en­kä ko­to­na, sil­lä tyk­kään mo­nis­ta ruu­is­ta, sa­noo Ai­no Nur­mi.

Myös Oo­na Lem­pi­äi­nen to­te­aa kou­lun ruo­ka­las­sa, et­tä ei yleen­sä jätä ruo­kaa.

– Mut­ta jos en tyk­kää yh­tään, ku­ten ei­len kun oli sie­niä, saa­tan jät­tää. Kun oli hä­vik­ki­viik­ko ja kiel­let­ty jät­tä­mäs­tä, niin söin, vaik­ka sie­nis­sä oli vä­hän in­hot­ta­va koos­tu­mus, Oo­na Lem­pi­äi­nen tun­nus­taa.

Mart­ta Kui­va­lai­nen ker­too, et­tä ko­to­na on ai­na kan­nus­tet­tu mais­ta­maan kai­ken­lais­ta ruo­kaa.

– Van­hem­mat syö­vät usein jo­tain sel­lais­ta, mis­tä minä en tyk­kää, mut­ta yri­tän syö­dä kui­ten­kin. Jos­kus saa­tan an­taa koi­ral­le jo­tain mitä en syö, jos sii­nä ei ole si­pu­lia tai sii­tä saa maus­teet pois, Mart­ta ker­too.