Suomessa on jo melko pitkään hyssytelty kännykän liiallisen käytön vaikutuksia oppimistuloksiin, keskittymiseen, ahdistumiseen ja mielenterveyden häiriöihin. Nyt Norjassa tehty tutkimus osoittaa, että Norjan yläkouluissa säädetty kännykkäkielto on vähentänyt tyttöjen mielenterveyden oireilua ja parantanut heidän kouluarvosanojaan. Tyttöjen todennäköisyys mennä peruskoulun jälkeen lukioon nousi myös noin 8-14 prosenttia, jos koulun kännykkäkielto oli ollut voimassa koulussa kaksi vuotta. Arvosanojen nousuun vaikuttivat kielto kännykän tuomisesta kouluun ja sen säilöön ottaminen, mutta pelkkä hiljentäminen ei. Kouluarvosanat siis paranivat älypuhelinkiellon myötä ja mikä tärkeintä kielto vähensi myös koulukiusaamista. Tämä tulos koski sekä tyttöjä että poikia.
Ei ole salaisuus, että tutkijat ympäri maailmaa ovat huolissaan älypuhelimien murentavasta vaikutuksesta mielenterveyteen. Sanotaan se siis nyt ääneen. Nuoret on irrotettava älypuhelimista. Faktaa on myös se, ettei älypuhelimen jatkuva käyttö useinkaan paranna sen koommin työtehoa kuin ihmissuhteitakaan.
Norjassa ei ole valtakunnallista kännykkäkieltoa kouluissa, mutta koulut ovat voineet itse päättää niistä. Tutkija Sara Abrahamssonin tuloksissa kävi ilmi, että tytöiltä psyykkisen oireilun tai sairauden vuoksi käynnit erikoishoidossa, kuten psykologin vastaanotolla vähenivät jopa 60 prosenttia ja yleislääkärillä käynnit 29 prosenttia.
Sukupuoliero vaikutuksissa johtuu siitä, että tytöt käyttävät kännykkää poikia enemmän. Siksi he myös hyötyivät kiellosta enemmän. Sosioekonomisesti tutkimustulokset antoivat ymmärtää, että kännykkä on häiriöksi eritoten vähävaraisten perheiden lapsille.
Vaikka puhelimissa on paljon tärkeää ja hyvää tietoa nuorille, menee suuri osan sen käytöstä kuitenkin viihteelle. Lapsen ja nuoren kasvattamiseen kuuluu myös älypuhelimen osalta rajat ja rakkaus. Selitetään nuorelle, miksi liika käyttö ei ole hyväksi ja tehdään asian osalta selvät säännöt. Näin moni perhe toimiikin jo, mutta tässä asiassa sääntöjen noudattamista on myös seurattava.
Hauskaa vappua!
Tiina Judén
päätoimittaja