Hanna-Mari Tyrväinen
Puumalan Nestorinrannassa nähdään tänä kesänä uuden sukupolven intoa, makuja maailmalta ja rohkeaa yrittäjyyttä, kun Too Chill Too Tasty -nimellä toimiva nuorten tiimi ottaa vastuun alueen ruokapalveluista. Entisten kesätyöntekijöiden joukko siirtyy nyt virallisesti pyörittämään Lettubaaria ja aamiaisia sekä kotaillallisia.
Toiminimen perustaja on 25-vuotias Nethma Nanayakkara, joka on aiempina kesinä ilahduttanut asiakkaita Lettubaarissa. Nanayakkara työskentelee nyt yhdessä yhteistyökumppaninsa Venla Keijosen (22) sekä Tharun Krishnan (25) ja 17-vuotiaan Roni Hämäläisen kanssa. Nuoret ovat tulleet tutuiksi Nestorinrannan kävijöille jo aiemmilta kesiltä työskennellessään keittiössä, aamupalalla ja tiskin takana.
– Kaikki ovat rohkeita, idearikkaita ja aikaansaavia nuoria, jotka eivät työtä pelkää. Yritys on vuokrannut Nestorinrannalta tilat ja ainakin aluksi Nestorinrannan Ruokaa ja juomaa -sivu toimii heidän nettisivunaan, josta voi myös varata aamiaiset ja illalliset, kertoo Nestorinrannan yrittäjä Riitta Viialainen.
Sri Lankasta kotoisin olevat Nethma ja Tharun ovat valmistuneet Lappeenrannan LAB-ammattikorkeakoulusta matkailu- ja ravintola-alan johtamisen koulutusohjelmasta. He työskentelivät viime talven kokkeina Yllästunturilla, tuoden nyt mukanaan kokemusta ja luovuutta sekä mausteita aasialaisesta keittiöstä.
Uudet yrittäjät aikovat jatkaa Nestorinrannassa perinteisiä palveluita, mutta tuoden mukaan myös uusia elämyksiä. Tämän kesän Saaristolaispäivässä tarjoillaan srilankalainen illallinen sekä muina kesäiltoina mausteikkaita kolmen ruokalajin kotaillallisia, joissa yhdistyvät suomalaiset raaka-aineet ja aasialaiset mausteet.
Nanayakkara ja Krishna vastaavat yhdessä kotaillallisista, Keijosen ja Hämäläisen hoitaessa pääasiassa Lettubaaria.
– Olemme suunnitelleet tapahtumia vähän eri otteella. Järjestämme esimerkiksi kalastuskilpailun, joka oli jo viime kesänä sekä juhannuksena musiikkitapahtuman. Lähdemme liikkeelle samoilla pohjilla, mutta tuomalla mukaan myös meidän näköisiä juttuja, kertoo Keijonen.
Nanayakkaran verratessa srilankalaista ja suomalaista ruokaa, suurin ero on mausteisuudessa ja kokkaustavassa. Kun suomalainen keittää perunat ja laittaa kylkeen lohta mausteineen, srilankalainen voi kokata tunteja ja makumaailma on aivan erilainen.
Nanayakkara ja Krishnan kokkasivat viime kesänä Lintusalon koululla asuessaan Keijosen isoäidille ja hänen ystävilleen srilankalaista ruokaa.
– He tykkäsivät siitä tosi paljon, joten tuomme ruokaa sillä idealla myös tänne, mutta isommalla volyymillä, kertoo Keijonen.
-Se ei ole vain ruokaa. Me katamme aterian rantaan, kuuntelemme kaunista musiikkia ja kuulemme samalla kuvauksen Nestorista ja paikan lähihistoriasta. Haluamme antaa ihmisille kokonaisvaltaisen kokemuksen, lisää Nanayakkara.
Pääkokin oma suomalainen suosikkiruoka on poronkäristys ja perunamuussi.
– Rakastan myös suomalaista lohta, jota en ollut nähnyt koskaan aiemmin. Me käytämme päivällisellä ja Lettubaarissa Puumalan lohta. Se on niin maukasta ja hyvää, toteaa Nanayakkara.
Nuoret ovat panostaneet markkinointiin uudella otteella. Sri Lankassa vietetyn loman aikana tiimille teetettiin uudet t-paidat ja kuvattiin somekampanjoita.
– Haluamme tehdä hyvän mielen sisältöä, jossa näkyy, että täällä on hauskaa ja ruoka on hyvää, hymyilee Nanayakkara.
Riitta ja Matti Viialainen ovat vetäneet Nestorinrannassa matkailu- ja majoitustoimintaa 15 vuotta.
– Ruokapalveluja on ollut 11 vuotta. Oli pakko aloittaa, kun ihmiset tulivat tänne majoittumaan ja heillä oli illalla kahdeksalta kova nälkä, hymyilee Viialainen.
Hän aikoo itse vetäytyä vähitellen eläkkeelle ja keskittyä majoitukseen, vuokraamoon ja saunapalveluihin. Matti kehittää kalastusmatkailua. Nestorinrannassa poikkeaa kesällä Norppa II ja Rasti pyörälauttojen lisäksi Hop On Hop Off -laiva Kaunis Veera sekä Amanda Lappeenrannasta.