Han­na-Mari Tyr­väi­nen

Puu­ma­lan Nes­to­rin­ran­nas­sa näh­dään tänä ke­sä­nä uu­den su­ku­pol­ven in­toa, ma­ku­ja maa­il­mal­ta ja roh­ke­aa yrit­tä­jyyt­tä, kun Too Chill Too Tas­ty -ni­mel­lä toi­mi­va nuor­ten tii­mi ot­taa vas­tuun alu­een ruo­ka­pal­ve­luis­ta. En­tis­ten ke­sä­työn­te­ki­jöi­den jouk­ko siir­tyy nyt vi­ral­li­ses­ti pyö­rit­tä­mään Let­tu­baa­ria ja aa­mi­ai­sia sekä ko­tail­lal­li­sia.

Toi­mi­ni­men pe­rus­ta­ja on 25-vuo­ti­as Neth­ma Na­na­yak­ka­ra, joka on ai­em­pi­na ke­si­nä ilah­dut­ta­nut asi­ak­kai­ta Let­tu­baa­ris­sa. Na­na­yak­ka­ra työs­ken­te­lee nyt yh­des­sä yh­teis­työ­kump­pa­nin­sa Ven­la Kei­jo­sen (22) sekä Tha­run Krish­nan (25) ja 17-vuo­ti­aan Roni Hä­mä­läi­sen kans­sa. Nuo­ret ovat tul­leet tu­tuik­si Nes­to­rin­ran­nan kä­vi­jöil­le jo ai­em­mil­ta ke­sil­tä työs­ken­nel­les­sään keit­ti­ös­sä, aa­mu­pa­lal­la ja tis­kin ta­ka­na.

– Kaik­ki ovat roh­kei­ta, ide­a­rik­kai­ta ja ai­kaan­saa­via nuo­ria, jot­ka ei­vät työ­tä pel­kää. Yri­tys on vuok­ran­nut Nes­to­rin­ran­nal­ta ti­lat ja ai­na­kin aluk­si Nes­to­rin­ran­nan Ruo­kaa ja juo­maa -sivu toi­mii hei­dän net­ti­si­vu­naan, jos­ta voi myös va­ra­ta aa­mi­ai­set ja il­lal­li­set, ker­too Nes­to­rin­ran­nan yrit­tä­jä Riit­ta Vii­a­lai­nen.

Sri Lan­kas­ta ko­toi­sin ole­vat Neth­ma ja Tha­run ovat val­mis­tu­neet Lap­peen­ran­nan LAB-am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­ta mat­kai­lu- ja ra­vin­to­la-alan joh­ta­mi­sen kou­lu­tu­soh­jel­mas­ta. He työs­ken­te­li­vät vii­me tal­ven kok­kei­na Yl­läs­tun­tu­ril­la, tuo­den nyt mu­ka­naan ko­ke­mus­ta ja luo­vuut­ta sekä maus­tei­ta aa­si­a­lai­ses­ta keit­ti­ös­tä.

Uu­det yrit­tä­jät ai­ko­vat jat­kaa Nes­to­rin­ran­nas­sa pe­rin­tei­siä pal­ve­lui­ta, mut­ta tuo­den mu­kaan myös uu­sia elä­myk­siä. Tä­män ke­sän Saa­ris­to­lais­päi­väs­sä tar­joil­laan sri­lan­ka­lai­nen il­lal­li­nen sekä mui­na ke­säil­toi­na maus­teik­kai­ta kol­men ruo­ka­la­jin ko­tail­lal­li­sia, jois­sa yh­dis­ty­vät suo­ma­lai­set raa­ka-ai­neet ja aa­si­a­lai­set maus­teet.

Na­na­yak­ka­ra ja Krish­na vas­taa­vat yh­des­sä ko­tail­lal­li­sis­ta, Kei­jo­sen ja Hä­mä­läi­sen hoi­ta­es­sa pää­a­si­as­sa Let­tu­baa­ria.

– Olem­me suun­ni­tel­leet ta­pah­tu­mia vä­hän eri ot­teel­la. Jär­jes­täm­me esi­mer­kik­si ka­las­tus­kil­pai­lun, joka oli jo vii­me ke­sä­nä sekä ju­han­nuk­se­na mu­siik­ki­ta­pah­tu­man. Läh­dem­me liik­keel­le sa­moil­la poh­jil­la, mut­ta tuo­mal­la mu­kaan myös mei­dän nä­köi­siä jut­tu­ja, ker­too Kei­jo­nen.

Na­na­yak­ka­ran ver­ra­tes­sa sri­lan­ka­lais­ta ja suo­ma­lais­ta ruo­kaa, suu­rin ero on maus­tei­suu­des­sa ja kok­kaus­ta­vas­sa. Kun suo­ma­lai­nen keit­tää pe­ru­nat ja lait­taa kyl­keen loh­ta maus­tei­neen, sri­lan­ka­lai­nen voi ko­ka­ta tun­te­ja ja ma­ku­maa­il­ma on ai­van eri­lai­nen.

Na­na­yak­ka­ra ja Krish­nan kok­ka­si­vat vii­me ke­sä­nä Lin­tu­sa­lon kou­lul­la asu­es­saan Kei­jo­sen iso­äi­dil­le ja hä­nen ys­tä­vil­leen sri­lan­ka­lais­ta ruo­kaa.

– He tyk­kä­si­vät sii­tä tosi pal­jon, jo­ten tuom­me ruo­kaa sil­lä ide­al­la myös tän­ne, mut­ta isom­mal­la vo­lyy­mil­lä, ker­too Kei­jo­nen.

-Se ei ole vain ruo­kaa. Me ka­tam­me ate­ri­an ran­taan, kuun­te­lem­me kau­nis­ta mu­siik­kia ja kuu­lem­me sa­mal­la ku­vauk­sen Nes­to­ris­ta ja pai­kan lä­hi­his­to­ri­as­ta. Ha­lu­am­me an­taa ih­mi­sil­le ko­ko­nais­val­tai­sen ko­ke­muk­sen, li­sää Na­na­yak­ka­ra.

Pää­ko­kin oma suo­ma­lai­nen suo­sik­ki­ruo­ka on po­ron­kä­ris­tys ja pe­ru­na­muus­si.

– Ra­kas­tan myös suo­ma­lais­ta loh­ta, jota en ol­lut näh­nyt kos­kaan ai­em­min. Me käy­täm­me päi­väl­li­sel­lä ja Let­tu­baa­ris­sa Puu­ma­lan loh­ta. Se on niin mau­kas­ta ja hy­vää, to­te­aa Na­na­yak­ka­ra.

Nuo­ret ovat pa­nos­ta­neet mark­ki­noin­tiin uu­del­la ot­teel­la. Sri Lan­kas­sa vie­te­tyn lo­man ai­ka­na tii­mil­le tee­tet­tiin uu­det t-pai­dat ja ku­vat­tiin so­me­kam­pan­joi­ta.

– Ha­lu­am­me teh­dä hy­vän mie­len si­säl­töä, jos­sa nä­kyy, et­tä tääl­lä on haus­kaa ja ruo­ka on hy­vää, hy­myi­lee Na­na­yak­ka­ra.

Riit­ta ja Mat­ti Vii­a­lai­nen ovat ve­tä­neet Nes­to­rin­ran­nas­sa mat­kai­lu- ja ma­joi­tus­toi­min­taa 15 vuot­ta.

– Ruo­ka­pal­ve­lu­ja on ol­lut 11 vuot­ta. Oli pak­ko aloit­taa, kun ih­mi­set tu­li­vat tän­ne ma­joit­tu­maan ja heil­lä oli il­lal­la kah­dek­sal­ta kova näl­kä, hy­myi­lee Vii­a­lai­nen.

Hän ai­koo it­se ve­täy­tyä vä­hi­tel­len eläk­keel­le ja kes­kit­tyä ma­joi­tuk­seen, vuok­raa­moon ja sau­na­pal­ve­lui­hin. Mat­ti ke­hit­tää ka­las­tus­mat­kai­lua. Nes­to­rin­ran­nas­sa poik­ke­aa ke­säl­lä Norp­pa II ja Ras­ti pyö­rä­laut­to­jen li­säk­si Hop On Hop Off -lai­va Kau­nis Vee­ra sekä Aman­da Lap­peen­ran­nas­ta.