Tiistaina vietettiin Minna Canthin päivää ja samalla tasa-arvon päivää. Itselleni mieleen on jäänyt Suomen ensimmäisen naistoimittajajan ja rohkean, rajoja murtavan kirjailijan suomalaista sisua kuvaava motto: Elämä on taistelua, ihanaa taistelua. Sitä ei sovi unohtaa, sillä se on eteenpäin vievä voima. Sitä se on ollut aina ja on tälläkin hetkellä. Elämässä kun pärjäävät parhaiten ne, jotka sietävät vastoinkäymisiä, eivätkä lannistu.
Paljon on muuttunut hyvään suuntaan. Siksi on hyvä käydä läpi asioita, jotka eivät ennen olleet paremmin: Naiset ja miehet saivat yhtäläisen perintöoikeuden vuonna 1878. Naimisissa olevat naiset saivat alkaa käydä töissä ilman aviomiehen suostumusta vuonna 1919. Käytännössä en olisi ihan varma toteutuiko tämä vielä tuolloin monenkaan kohdalla, sillä vasta vuoden 1930 uusi avioliittolaki vapautti naisen miehensä holhouksesta. Vuonna 1950 abortti sallittiin Suomessa lääketieteellisin perustein. Laittomia toki tehtiin. 1970 abortti sallittiin myös sosiaalisista syistä ja uusin aborttilaki, jonka mukaan nainen voi itse päättää raskauden keskeytyksestä 12 viikkoon saakka, tuli voimaan vuonna 2023.
E-pilleri hyväksyttiin vuonna 1961 ja yhteishuoltajuus mahdollistui vuonna 1983. Hämmästyttävää on, että avioliitossa tapahtunut raiskaus kriminalisoitiin vasta vuonna 1994.
Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan vuonna 2017, eli samaa sukupuolta olevat voivat avioitua. Silti kirkolliskokous pohtii edelleen, voiko pappi vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Piispainkokous ehdottikin äskettäin kokouksessaan kirkkojärjestykseen kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallia, jonka mukaan vihkimisen hyväksyvä pappi voi vihkiä, mutta sitä ei hyväksyvä voisi kieltäytyä. Asiasta päättää toukokuussa kokoontuva kirkolliskokous, jossa esitys vaatii läpi mennäkseen kolmen neläsosan enemmistön. Esitys olisi kompromissi asiaan, johon tuskin koskaan tulee yksimielisyyttä.
Avoliitot ovat yleistyneet Suomessa jo 1970-luvulta lähtien, mutta nykyään avoliitot ovat jo yhtä yleisiä kuin avioliitot. Koska avoliittoja ei rekisteröidä, on niiden määrää vaikea arvioida. Vielä 1980-luvullakin avioliitot olivat avoliittoja hyväksytympiä ja suositumpia. Nyt avoliitoissa asuu vähintään kolmasosa pariskunnista ja kaikista ikäryhmistä.
Tiina Judén
päätoimittaja