Tii­na Pu­put­ti

UPM:n suun­nit­te­le­mat hak­kuut Ro­kan­saa­ren luon­non­suo­je­lu­a­lu­eel­la nou­si­vat ot­si­koi­hin val­ta­kun­nal­li­ses­ti, kun Green­pe­a­ce nos­ti asi­an jul­ki­suu­teen ke­sä­kuun alus­sa. Ete­lä-Sa­von luon­non­suo­je­lu­pii­ri teki vi­reil­le­pa­no­kir­jel­män, mut­ta ely-kes­kus hyl­kä­si va­li­tuk­sen.

31.10.2017 Ete­lä-Sa­von ely-kes­kuk­sen pää­tök­sel­lä pe­rus­te­taan Hiis­nie­meen luon­non­suo­je­lu­a­lue UPM-Kym­me­ne Oyj:n omis­ta­mal­le maal­le. Alue kuu­luu Na­tu­ra 2000 -ver­kos­toon ja val­ta­kun­nal­li­seen ran­to­jen­suo­je­luoh­jel­maan, jon­ka ta­voi­te on säi­lyt­tää alu­een ran­nat ra­ken­ta­mat­to­mi­na ja si­ten sai­maan­nor­pal­le suo­tui­si­na eli­na­lu­ei­na.

Luon­non­suo­je­lu­a­lu­eel­la on voi­mas­sa muun mu­as­sa rau­hoi­tus­mää­räys, jon­ka mu­kaan siel­lä on kiel­let­tyä toi­min­ta, joka muut­taa hai­tal­li­ses­ti alu­een mai­se­ma­ku­vaa tai vai­kut­taa epä­e­dul­li­ses­ti luon­no­no­loi­hin tai eli­ö­la­jien säi­ly­mi­seen.

Pää­tök­sen mu­kaan alu­eel­la on met­sä­ta­lous­käyt­tö sal­lit­tu jat­kos­sa­kin. Met­sien hoi­dos­sa tu­lee nou­dat­taa met­sä­ta­lou­den ke­hit­tä­mis­kes­kus Ta­pi­on met­sän­hoi­to­suo­si­tuk­sia, ja ne tu­lee suun­ni­tel­la si­ten, et­tei­vät ne mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­nä Na­tu­ra 2000 -ver­kos­ton luon­to­tyyp­piä: har­ju­muo­dos­tu­mien met­säi­set luon­to­tyy­pit. Muu­toin met­sien hoi­dos­sa tu­lee nou­dat­taa met­sä­lain­sää­dän­nön pe­ri­aat­tei­ta (ESA­E­LY/933/2017).

Ke­vääl­lä 2021 Sai­maa Ge­o­park saa UNES­CO Glo­bal Ge­o­park -sta­tuk­sen. Ro­kan­saa­ri kuu­luu tä­hän alu­ee­seen. Ge­o­park on yh­te­näi­nen maan­tie­teel­li­nen alue, jol­la on kan­sain­vä­li­ses­ti mer­kit­tä­vää ge­o­lo­gis­ta ar­voa. Alu­eet ovat rin­nas­tet­ta­vis­sa kan­sal­lis­puis­toi­hin ja Unes­con maa­il­man­pe­rin­tö­koh­tei­siin.

Ke­säl­lä 2021 Ete­lä-Sa­von ely-kes­kuk­sen yli­joh­ta­ja Jari Mu­ta­sen mu­kaan Met­sä­hal­li­tuk­sen luon­to­pal­ve­lut teki Ro­kan­saa­ren suo­je­lu­a­lu­eil­la luon­to­tyyp­pi-in­ven­toin­nin. Sen pe­rus­teel­la lä­hes koko alue on har­ju­muo­dos­tu­mien met­säi­set -luon­to­tyyp­piä. Bo­re­aa­lis­ta luon­non­met­sää ei in­ven­toin­neis­sa löy­ty­nyt.

Ke­vääl­lä 2022 UPM toi­mit­taa hak­kuu­suun­ni­tel­man Ete­lä-Sa­von ely-kes­kuk­sel­le.

24.5.2022 UPM:n ja ely-kes­kuk­sen edus­ta­jat te­ke­vät yh­tei­sen maas­to­käyn­nin alu­eel­le. Sen yh­tey­des­sä suun­ni­tel­maa tar­ken­ne­taan. Li­säk­si to­de­taan, et­tä osal­la har­ju­a­lu­et­ta on kii­reel­li­nen hoi­to­hak­kuun tar­ve, jot­ta har­ju­muo­dos­tu­mien met­säi­set luon­to­tyy­pit saa­daan tur­vat­tua.

– Teem­me usein asi­ak­kaan kans­sa si­ten, et­tä kat­so­taan isom­mil­la alu­eil­la etu­kä­teen suun­ni­tel­ma. Sii­nä mie­ti­tään, on­ko meil­lä muu­to­seh­do­tuk­sia tai voi­tai­siin­ko teh­dä jo­tain toi­sin. Li­säk­si teh­dään yh­des­sä maas­to­käyn­ti, ker­too ely-kes­kuk­sen luon­non­suo­je­lu­a­si­an­tun­ti­ja Ar­to Us­ti­nov.

– Mo­nel­ta osin puus­to on har­ju­met­sien kan­nal­ta yli­ti­he­ää ja lii­an var­joi­saa, ja sik­si puus­ton har­ven­ta­mi­nen tai pie­nau­ko­tus oli­si har­ju­luon­to­tyy­pil­le eduk­si. Maas­to­käyn­nin jäl­keen ely-kes­kus il­moit­ti, et­tä suun­ni­tel­lut hak­kuut on teh­ty har­ju­met­sät -luon­to­tyyp­pi huo­mi­oi­den, pa­laa tä­hän ely-kes­kuk­sen Mu­ta­nen Län­si-Sa­von Lu­ki­jal­ta -pals­tal­la 10.6.2023.

21.2.2023 Puu­ma­lan kun­ta myön­tää UPM:lle mai­se­ma­työ­lu­van, jon­ka mu­kaan suun­ni­tel­lut hak­kuut voi­daan to­teut­taa ha­ke­muk­sen mu­kai­ses­ti. Niis­sä on nou­da­tet­ta­va luon­non­suo­je­lu­a­lu­een pe­rus­ta­mis­pää­tös­tä (31.10.2017), ei­kä toi­men­pi­teis­tä saa joh­tua mai­se­man tur­mel­tu­mis­ta.

UPM:n ha­ke­muk­ses­sa il­moi­te­taan, et­tä alu­eel­le suun­ni­tel­laan met­sän­hoi­dol­li­sia hak­kui­ta, ku­ten en­si­har­ven­nus­ta ja har­ven­nus/poi­min­ta­hak­kui­ta. Li­säk­si osa on met­sän uu­dis­ta­mi­seen täh­tää­viä hak­kui­ta si­ten, et­tä met­si­kös­sä säi­lyy peit­tei­syyt­tä (suo­jus/sie­men­puu­hak­kuu). Osa niis­tä teh­dään kais­ta­le­hak­kuu­na tai ylis­puu­hak­kuu­na, mis­sä tuk­ki­puus­to pois­te­taan luon­tai­ses­ti syn­ty­neen tai­mi­kon pääl­tä.

– Met­sän uu­dis­ta­mi­sen ta­voi­te on tai­met­tu­mi­nen. Toi­vee­na on, et­tä van­han puus­ton al­le syn­tyi­si luon­tai­ses­ti uut­ta tai­mik­koa, mut­ta näin ei ole käy­nyt. Ely:n väen kans­sa sitä poh­dit­tiin ja tul­tiin sii­hen tu­lok­seen, et­tä valo ei rii­tä män­nyn luon­tai­seen uu­dis­tu­mi­seen täl­lä alu­eel­la. Syy­nä on il­man­suun­ta, joka ei luo riit­tä­viä valo-olo­suh­tei­ta tai­met­tu­mi­sel­le. Tä­män vuok­si ky­sei­set ku­vi­ot ovat hak­kuu­suun­ni­tel­mas­sa kais­ta­le­hak­kuu­na, mikä tar­koit­taa käy­tän­nös­sä avo­hak­kuu­ta pie­ni­a­lai­sel­la tai muo­dol­taan ka­pe­al­la ku­vi­ol­la. Valo-olo­suh­de saa­daan näin riit­tä­väk­si sil­le, et­tä alu­eel­le syn­tyy uu­si män­ty­tai­mik­ko niin, et­tä ku­vi­on ym­pä­ril­lä ole­va puus­to sie­men­tää sen, tar­ken­taa suun­ni­tel­maa UPM:n met­sä­a­si­an­tun­ti­ja Kati Sep­pä­nen.

UPM il­moit­taa ha­ke­muk­ses­sa, et­tä se nou­dat­taa FSC-ser­ti­fi­oin­nin vaa­ti­muk­sia hak­kuis­sa. Li­säk­si se il­moit­taa huo­mi­oi­van­sa alu­een eri­tyis­piir­tee­nä ole­van har­ju­maas­ton, jos­sa va­loi­suut­ta li­sä­tään har­ven­ta­mal­la pai­koin epä­ta­sai­ses­ti, jot­ta luo­daan paah­de­la­jis­tol­le suo­tui­sia olo­suh­tei­ta. Pie­na­lai­set suot, kal­li­o­met­sät ja ran­nat jää­vät kä­sit­te­lyn ul­ko­puo­lel­le.

28.4.2023 UPM jät­tää met­sä­käyt­töil­moi­tuk­sen met­sä­kes­kus.fi:n pal­ve­luun.

4.5.2023 UPM:n met­sän­käyt­töil­moi­tus tu­lee tie­dok­si ely-kes­kuk­sel­le.

– Met­sän­käyt­töil­moi­tuk­sen jäl­keen UPM tar­ken­si, et­tä jul­ki­sen kes­kus­te­lun kes­ki­ös­sä ol­lei­den ku­vi­oi­den kä­sit­te­ly­ta­pa on ai­em­man suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti poi­min­ta­hak­kuu, ei­kä ylis­puun pois­to, sa­noo Mu­ta­nen.

– Kes­kus­te­lua he­rät­tä­nees­sä hiek­ka­ran­nan lä­hei­syy­den poi­min­ta­hak­kuus­sa pois­te­taan vain yk­sit­täi­siä run­ko­ja siel­tä tääl­tä, tar­ken­taa UPM:n Sep­pä­nen.

30.5.2023 Green­pe­a­cen met­sä­vas­taa­va Mat­ti Lii­ma­tai­nen nos­taa UPM:n hak­kuu­suun­ni­tel­man esiin Twit­te­ris­sä ja blo­gis­saan.

– Sen li­säk­si, et­tä Ro­kan­saa­ri on hie­no mat­kai­lu­koh­de, si­säl­tyy se muu­ta­ma en­tis­tä maa­ta­lous­käy­tös­sä ol­lut­ta alu­et­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta Na­tu­ra 2000 -suo­je­luoh­jel­maan. Nämä met­sät on mer­kit­ty suo­je­lu­ti­las­tois­sa luok­kaan 1B, “suo­jel­lut met­sät”, jos­sa “va­ro­vai­set hak­kuut” ovat sal­lit­tu­ja. Käy­tän­nös­sä hak­kui­ta ei ole ra­joi­tet­tu mi­ten­kään, ja niin­pä UPM:n suun­ni­tel­mat ovat ai­van ta­val­lis­ta te­ho­met­sä­ta­lout­ta kaik­ki­ne hak­kuu­ta­poi­neen, kir­joit­taa Lii­ma­tai­nen blo­gis­saan.

2.6.2023 Hel­sin­gin Sa­no­mat kir­joit­taa ai­hees­ta.

4.6.2023 YLE uu­ti­soi asi­as­ta.

2.6.2023 Suo­men luon­non­suo­je­lu­lii­ton Ete­lä-Sa­von pii­ri ry te­kee ely-kes­kuk­sel­le vi­reil­le­pa­non Ro­kan­saa­ren Na­tu­ra-alu­ei­den hak­kui­den es­tä­mi­sek­si ja suo­je­lun koh­tee­na ole­vien luon­no­nar­vo­jen tur­vaa­mi­sek­si.

Sen mu­kaan usei­siin hak­kui­siin suun­ni­tel­lut ku­vi­ot täyt­tä­vät pii­rin saa­mien tie­to­jen mu­kaan suo­jel­ta­vien luon­to­tyyp­pien kri­tee­rit (bo­re­aa­li­nen luon­non­met­sä). Li­säk­si har­ju­muo­dos­tu­mien met­säi­set -luon­to­tyyp­piä on pal­jon laa­jem­min kuin Na­tu­ra hoi­to- ja käyt­tö­suun­ni­tel­ma an­taa ym­mär­tää. Pii­rin mu­kaan il­moi­tet­tu­ja met­sä­käyt­tö­toi­mia ei voi­da suo­je­lu­pää­tös­ten pe­rus­teel­la to­teut­taa il­man Na­tu­ra -ar­vi­o­ta.

8.6.2023 Ete­lä-Sa­von ely-kes­kus hyl­kää vi­reil­le­pa­no­kir­jel­män vaa­ti­muk­set, kos­ka luon­non­suo­je­lu­a­lu­een pe­rus­ta­mis­so­pi­muk­ses­sa on sal­lit­tu met­sien hoi­to ja kä­sit­te­ly. Ke­säl­lä 2021 Met­sä­hal­li­tuk­sen te­ke­män luon­to­tyyp­pi-in­ven­toin­nin pe­rus­teel­la lä­hes koko kiin­teis­tö on har­ju­muo­dos­tu­mien met­säi­set -luon­to­tyyp­piä. Bo­re­aa­lis­ta luon­non­met­sää ei in­ven­toin­neis­sa ole löy­ty­nyt. Ely-kes­kuk­sel­la oli 24.5.2022 maas­to­käyn­nil­lä luon­to­tyyp­pi­tie­dot käy­tös­sä, ja se to­te­si in­ven­toin­ti­tie­don ole­van ajan­ta­sais­ta.

Li­säk­si luon­to­tyy­pin har­ju­met­sät tila on Suo­mes­sa luon­to­di­rek­tii­vin vii­mei­sim­män ra­por­toin­nin pe­rus­teel­la epä­suo­tui­sa, ja har­ju­met­sil­lä on val­ta­kun­nal­li­ses­ti mer­kit­tä­vä hoi­to- ja en­nal­lis­ta­mis­tar­ve. Liet­ve­den Na­tu­ra-alu­een tila-ar­vi­os­sa har­ju­met­sien hoi­dol­le on kir­jat­tu mer­kit­tä­vä li­sä­tar­ve. Sik­si ely-kes­kuk­sen tu­lee Liet­ve­den Na­tu­ra 2000 -alu­eel­la edis­tää har­ju­met­sien ti­laa pa­ran­ta­via toi­men­pi­tei­tä, ei­kä sil­lä ole pe­rus­tei­ta kiel­tää kiin­teis­tön 623-436-1-7 hak­kui­ta, jot­ka to­den­nä­köi­ses­ti ovat har­ju­luon­to­tyy­pil­le edul­li­sia. Luon­non­suo­je­lu­lain tai luon­to­di­rek­tii­vin 6 ar­tik­lan pe­rus­teel­la Na­tu­ra-ar­vi­oin­tia ei tar­vi­ta toi­men­pi­teis­tä, jot­ka ovat alu­een hoi­don ja käy­tön pe­rus­teel­la tar­peel­li­sia (ESA­E­LY/822/2023).

9.6.2023 Puu­ma­lan kun­nan­joh­ta­ja Nii­na Kuu­va, val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja Mat­ti Vii­a­lai­nen, ja ym­pä­ris­tö­sih­tee­ri Timo Hä­mä­läi­nen vie­rai­li­vat Ro­kan­saa­res­sa UPM:n edus­ta­jien kans­sa.

– Meil­lä on lain­sää­dän­tö ja mei­dän on voi­ta­va luot­taa sii­hen. Toi­min­nan tu­lee ol­la en­nus­tet­ta­vaa elin­kei­non­har­joit­ta­jil­le, sa­noo Kuu­va.

– Puu­ma­las­sa on eni­ten met­sä­a­lan yri­tyk­siä ja se on meil­lä tär­kein elin­kei­no. Mat­kai­lu on toi­nen, ja näi­den rin­nak­kai­se­lo on yh­teen so­vit­te­lua, hän jat­kaa.

17.–18.6.2023 Suo­men luon­non­suo­je­lu­lii­ton Ete­lä-Sa­von pii­rin kut­su­ma­na Ro­kan­saa­res­sa vie­rai­le­vat met­sä­ta­lou­sin­si­nöö­ri ja luon­to­kar­toit­ta­ja Jyri Mik­ko­la sekä Green­pe­a­cen met­sä­vas­taa­va Mat­ti Lii­ma­tai­nen. Hei­dän mu­kaan­sa alu­eel­la on bo­re­aa­li­nen luon­non­met­sä -luon­to­tyyp­piä.

19.6.2023 Green­pe­a­cen Lii­ma­tai­sen mu­kaan jär­jes­tö ot­taa kan­taa Ro­kan­saa­ren hak­kuu­suun­ni­tel­maan, kos­ka saa­ri on eri­tyis­koh­de. Sil­lä on vir­kis­tys­käyt­tö­ar­voa ja se on ti­las­toi­tu suo­jel­luk­si met­säk­si. Jär­jes­tö seu­raa ti­lan­net­ta ja pi­tää asi­aa esil­lä.

– Jos hak­kuut al­ka­vat, me­nem­me es­tä­mään ne pai­kan pääl­le, sa­noo Lii­ma­tai­nen.

21.6.2023 Ete­lä-Sa­von luon­non­suo­je­lu­lii­ton pii­rin toi­min­nan­joh­ta­ja Heik­ki Här­kö­sen mu­kaan yh­dis­tyk­sen hal­li­tus me­nee tu­tus­tu­maan Ro­kan­saa­reen. Li­säk­si heil­lä on hal­li­tuk­sen ko­kous tors­tai­na 29.6., jol­loin kä­si­tel­lään sitä, te­kee­kö yh­dis­tys va­li­tuk­sen ely-kes­kuk­sen pää­tök­ses­tä.

21.6.2023 UPM:n met­sä­a­si­an­tun­ti­ja Sep­pä­nen ja ym­pä­ris­tö­pääl­lik­kö Tuo­mas Kara ker­to­vat, et­tä UPM:n osal­ta kaik­ki on nyt py­säh­dyk­sis­sä. Elyn pää­tök­sen va­li­tu­sai­ka um­peu­tuu 15.7.2023, ei­kä sitä en­nen ta­pah­du mi­tään.

– Olem­me käy­neet kes­kus­te­lu­ja Ete­lä-Sa­von pii­rin kans­sa ja seu­raam­me, mi­ten se toi­mii täs­tä eteen­päin. Sit­ten mie­ti­tään jat­koa, to­te­aa Kara.