Tiina Judén
Puumalaan tuli menestystä Sulkavan Suursouduissa monessa sarjassa, mutta ykkösenä komeilee 70-vuotiaiden parisoudussa kilpailleiden Kyösti Vesterisen ja lappeenrantalaisen Arto Matikaisen Suomen mestaruus ajalla 5.52. Tämä oli 70-vuotiaalle Vesteriselle 38. ja 76-vuotiaalle Matikaiselle jo 44. soutukilpailukerta. Kirsi Ruottinen ja sulkavalainen Irene Lindström soutivat vuorosoudun avoimessa sarjassa hienosti SM-hopeaa ajalla 7.11. SM-hopeaa tuli myös parisoudun yleisessä sarjassa Niko Närhelle ja Jarkko Karjalaiselle ajalla 5.35. Nuoret miehet pistelivät 58 km 400 m pituisen matkan 17 minuuttia nopeammin kuin yli 70-vuotias parivaljakko Vesterinen-Matikainen.
50-vuotiaiden parisoudun yleisessä sarjassa Timo Dyster ja Reijo Parkkinen nappasivat puolestaan pronssimitalin ajalla 5.27. Yleisessä 40-vuotiaiden yksikkösoudussa Juho Martikainen souti seitsemänneksi ajalla 6.36 ja Mikko Mäntynen oli 12. ajalla 7.22. Parisoudun yleisessä sekasarjassa Joni Solonen ja Eveliina Gärdström soutivat neljännelle sijalle ajalla 6.22.
Puumalalainen Rytmihäiriöt sijoittui kirkkovenesarjan perjantain iltasoudun sekasarjassa viidenneksi ajalla 4.48.
Rytmihäiriöissä jo 13. kertaa kilpaa soutanut Liisa-Leena Vidman kertoo, että he tekivät oman ennätyksensä alittaessaan viiden tunnin ajan.
– Tosi tyytyväisiä ollaan sijoitukseen ja aikaan. Tyttäreni Roosa oli mukana ensimmäistä kertaa ja sanoo lähtevänsä toistekin. Nuoria pitäisikin saada mukaan soudun pariin laajemmin.
Suomen Mestariksi yli 70-vuotiaiden sarjassa soutanut Kyösti Vesterinen kertoo, että kaiken takana on klapien työstäminen. Puutöillä saadaan hänen mukaansa ainakin pohjakunto. Mies on viimeisen kahden kuukauden aikana tehnyt polttopuita jopa 8 tuntia päivässä. Toki kuntosaliharjoittelukin kuuluu ohjelmaan, etenkin talvisaikaan, ja järvellä soutelu kesäisin.
– Hiilihydraattia palaa parhaiten klapeja tekemällä. Kilpailuviikolla tankkaan sitten paljon hiilihydraatteja Dexalin Hevijuoman ja malton sekoituksella, kuivahedelmillä, hunajalla, rusinoilla, pastalla sekä perunalla, Vesterinen paljastaa.
Tällä tankkauksella miehen paino nousee ennen kisaa kolmella kilolla ja perjantaina syödään jo normaalia ruokaa. Soudulle otetaan mukaan suolatabletteja tai karkeaa merisuolaa, suolattuja tomaatteja tai suolakurkkua, magnesiumvalmistetta sekä juomaksi vettä ja energiajuomaa.
– Kymmenen kilometriä ennen maalia ajoimme veneen kiveen, mutta koska veneen nokka on vahvistettua mahonkipuuta, vene ei rikkoutunut. Viisi kilometriä ennen maalia minulle tuli paha kramppi, mutta otin siihen hunajalla maustettua mustikkamehua ja suolaa ja taas mentiin, sanoo Vesterinen.
Vuorotellen vettä ja urheilujuomaa Vesterinen ja hänen jo Lappeenrantaan palannut kilpakaverinsa Matikainen joivat noin 15 minuutin välein desin verran.
Vesterinen on soutanut sekä liikkuvalla, että kiinteällä penkillä ja on sitä mieltä, että nykyisellä liikkuvalla penkillä ei pääse kiinteän penkin aikoihin. Liikkuva penkki on kuitenkin peppuystävällisempi.
– Kiinteällä penkillä soutaessa takapuoli oli aina rikki. Silti hyvinä aikoina soutajia oli noin 11 000 ja nyt niitä on vain 1500. Myös talkooväki alkaa olla ikääntynyttä, Vesterinen toteaa.
Vesterisen puumalalaisella halkotehtaalla pilkkoutuvat monen takka- ja saunapuut.