Hanna-Mari Tyrväinen
Kappalaisenkujalla asuvan Mervi Kontoniemen alakerrassa tehdään parhaillaan remonttia. Varastotilana olleen autotallin lattiassa on kaadot kohdallaan ja loppusyksyn aikana 35 neliön kokoiseen tilaan valmistuu elintarvikehuone, käytännössä tuotantotilat vasta perustetulle Saimaan Mehustamo Oy:lle.
Tuore yritys valmistaa erilaisia mehuja sekä marja-, sieni- ja luonnonyrttijalosteita.
– Tänne tulee kaksi erilaista mehupuristinta ja laitteet on jo ostettu. Isompi puristin on puolalainen ja pienempi italialainen laite. Aloitellaan tällaisella pienellä kalustolla. Näillä pystyy viemään läpi päivässä noin 500 kiloa marjaa tai omenaa, kertoo Kontoniemi.
Lisäksi mehustamoon tulee pari kippikattilaa, missä marjat lämmitetään ja entsymoidaan, jotta niistä saadaan paremmin mehua irti.
– Marjat lämmitetään kattilassa ensin 50 asteeseen. Sitten siihen laitetaan luontaista entsyymiä, mitä marjoissa on itsessäänkin, ja annetaan vaikuttaa joitain tunteja. Sen jälkeen marjat puristetaan mehuksi, pastöroidaan ja pakataan pusseihin tai pulloihin Kontoniemi kertoo.
Mehupuristimet odottavat vielä asennusta, mutta Kontoniemi on ehtinyt käsitellä omenoita jo lähemmäs tuhat kiloa.
– Omenamehua ollaan jo vähän puristettu ja kokeiltu glögin valmistamista. Samoin mustikkaglögin maustamista. Olin Reko-myynnissä ensimmäisen kerran viime lauantaina. Olen myös tehnyt vähän suoramyyntiä. Ihmiset ovat olleet yhteydessä lehti-ilmoittelun perusteella, hän kertoo.
Tuottajamyyntiin tulevia tuotteita yritys saa oman puutarhan sadosta, sekä luonnosta itse poimituista marjoista, sienistä ja yrteistä. Myyntiin tulee esimerkiksi omenatäysmehua kolmen litran hanalaatikoissa, puolukka- ja mustikkajuomaa, omenamehupohjaista glögiä sekä sienisuolaa ja kuivattuja- ja suolasieniä.
Mehustamon toimintaa ohjaa aitous, terveellisyys, puhtaus ja luonnonläheisyys.
– Läheltä löytyvät puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat, ja mitä kaikkea on sieltä mahdollista hyödyntää. Aloitin alkuvuodesta opiskelemaan luontoalan ammattitutkintoa ja sieltä on tullut tosi paljon ajatuksia ja ideoita, mitä voi tuotteistaa. Mahdollisuuksia on paljon, suunnittelee Kontoniemi.
Yritys tarjoaa kuluttaja- ja yritysasiakkaille mehustuspalvelua eli kylmäpuristettuja ja pastöroituja mehuja asiakkaiden omista hedelmistä ja marjoista. Tuloksena syntyy ainoastaan alkuperäistä hedelmien ja marjojen omaa mehua, ilman esimerkiksi höyrystymisessä syntyvää vettä.
Kontoniemi sanoo, että asiakkaan toiveiden mukaan mehuihin voidaan lisätä makeutusta, kuten sokeria, hunajaa tai vaikka steviaa.
– Asiakkaan kanssa on mahdollista kehitellä vaikkapa oma nimikkoglögi tai mehusekoitus tai sitten mehut valmistetaan asiakkaan valmiilla reseptillä.
Mehustaja myös ostaa mielellään marjoja ja niitä voi tarjota hänelle myyntiin.
– Marjatilallisten kansa toiminta on ympärivuotista. Jos kuluttajilla on otettu marjaa pakkaseen, niin ilman muuta voi ottaa yhteyttä.
Kontoniemi odottelee parhaillaan muutaman tuhannen lasipulloerää saapuvaksi.
– Tuntuu, että tällaiselle on tilausta, kun täällä ei ole ollut mehustamoa. Olen malttamaton, että saan asialliset tuotantotilat kuntoon ja pääsen ihan tositoimiin. On sitä odoteltu, ihan mahtavaa, hän toteaa iloisesti.