Han­na-Mari Tyr­väi­nen

Kap­pa­lai­sen­ku­jal­la asu­van Mer­vi Kon­to­nie­men ala­ker­ras­sa teh­dään par­hail­laan re­mont­tia. Va­ras­to­ti­la­na ol­leen au­to­tal­lin lat­ti­as­sa on kaa­dot koh­dal­laan ja lop­pu­syk­syn ai­ka­na 35 ne­li­ön ko­koi­seen ti­laan val­mis­tuu elin­tar­vi­ke­huo­ne, käy­tän­nös­sä tuo­tan­to­ti­lat vas­ta pe­rus­te­tul­le Sai­maan Me­hus­ta­mo Oy:lle.

Tuo­re yri­tys val­mis­taa eri­lai­sia me­hu­ja sekä mar­ja-, sie­ni- ja luon­no­nyrt­ti­ja­los­tei­ta.

– Tän­ne tu­lee kak­si eri­lais­ta me­hu­pu­ris­tin­ta ja lait­teet on jo os­tet­tu. Isom­pi pu­ris­tin on puo­la­lai­nen ja pie­nem­pi ita­li­a­lai­nen lai­te. Aloi­tel­laan täl­lai­sel­la pie­nel­lä ka­lus­tol­la. Näil­lä pys­tyy vie­mään läpi päi­väs­sä noin 500 ki­loa mar­jaa tai ome­naa, ker­too Kon­to­nie­mi.

Li­säk­si me­hus­ta­moon tu­lee pari kip­pi­kat­ti­laa, mis­sä mar­jat läm­mi­te­tään ja ent­sy­moi­daan, jot­ta niis­tä saa­daan pa­rem­min me­hua ir­ti.

– Mar­jat läm­mi­te­tään kat­ti­las­sa en­sin 50 as­tee­seen. Sit­ten sii­hen lai­te­taan luon­tais­ta ent­syy­miä, mitä mar­jois­sa on it­ses­sään­kin, ja an­ne­taan vai­kut­taa joi­tain tun­te­ja. Sen jäl­keen mar­jat pu­ris­te­taan me­huk­si, pas­tö­roi­daan ja pa­ka­taan pus­sei­hin tai pul­loi­hin Kon­to­nie­mi ker­too.

Me­hu­pu­ris­ti­met odot­ta­vat vie­lä asen­nus­ta, mut­ta Kon­to­nie­mi on eh­ti­nyt kä­si­tel­lä ome­noi­ta jo lä­hem­mäs tu­hat ki­loa.

– Ome­na­me­hua ol­laan jo vä­hän pu­ris­tet­tu ja ko­keil­tu glö­gin val­mis­ta­mis­ta. Sa­moin mus­tik­kag­lö­gin maus­ta­mis­ta. Olin Reko-myyn­nis­sä en­sim­mäi­sen ker­ran vii­me lau­an­tai­na. Olen myös teh­nyt vä­hän suo­ra­myyn­tiä. Ih­mi­set ovat ol­leet yh­tey­des­sä leh­ti-il­moit­te­lun pe­rus­teel­la, hän ker­too.

Tuot­ta­ja­myyn­tiin tu­le­via tuot­tei­ta yri­tys saa oman puu­tar­han sa­dos­ta, sekä luon­nos­ta it­se poi­mi­tuis­ta mar­jois­ta, sie­nis­tä ja yr­teis­tä. Myyn­tiin tu­lee esi­mer­kik­si ome­na­täys­me­hua kol­men lit­ran ha­na­laa­ti­kois­sa, puo­luk­ka- ja mus­tik­ka­juo­maa, ome­na­me­hu­poh­jais­ta glö­giä sekä sie­ni­suo­laa ja kui­vat­tu­ja- ja suo­la­sie­niä.

Me­hus­ta­mon toi­min­taa oh­jaa ai­tous, ter­veel­li­syys, puh­taus ja luon­non­lä­hei­syys.

– Lä­hel­tä löy­ty­vät puh­taat luon­non­tuot­teet kiin­nos­ta­vat, ja mitä kaik­kea on siel­tä mah­dol­lis­ta hyö­dyn­tää. Aloi­tin al­ku­vuo­des­ta opis­ke­le­maan luon­to­a­lan am­mat­ti­tut­kin­toa ja siel­tä on tul­lut tosi pal­jon aja­tuk­sia ja ide­oi­ta, mitä voi tuot­teis­taa. Mah­dol­li­suuk­sia on pal­jon, suun­nit­te­lee Kon­to­nie­mi.

Yri­tys tar­jo­aa ku­lut­ta­ja- ja yri­ty­sa­si­ak­kail­le me­hus­tus­pal­ve­lua eli kyl­mä­pu­ris­tet­tu­ja ja pas­tö­roi­tu­ja me­hu­ja asi­ak­kai­den omis­ta he­del­mis­tä ja mar­jois­ta. Tu­lok­se­na syn­tyy ai­no­as­taan al­ku­pe­räis­tä he­del­mien ja mar­jo­jen omaa me­hua, il­man esi­mer­kik­si höy­rys­ty­mi­ses­sä syn­ty­vää vet­tä.

Kon­to­nie­mi sa­noo, et­tä asi­ak­kaan toi­vei­den mu­kaan me­hui­hin voi­daan li­sä­tä ma­keu­tus­ta, ku­ten so­ke­ria, hu­na­jaa tai vaik­ka ste­vi­aa.

– Asi­ak­kaan kans­sa on mah­dol­lis­ta ke­hi­tel­lä vaik­ka­pa oma ni­mik­kog­lö­gi tai me­hu­se­koi­tus tai sit­ten me­hut val­mis­te­taan asi­ak­kaan val­miil­la re­sep­til­lä.

Me­hus­ta­ja myös os­taa mie­lel­lään mar­jo­ja ja nii­tä voi tar­jo­ta hä­nel­le myyn­tiin.

– Mar­ja­ti­lal­lis­ten kan­sa toi­min­ta on ym­pä­ri­vuo­tis­ta. Jos ku­lut­ta­jil­la on otet­tu mar­jaa pak­ka­seen, niin il­man muu­ta voi ot­taa yh­teyt­tä.

Kon­to­nie­mi odot­te­lee par­hail­laan muu­ta­man tu­han­nen la­si­pul­lo­e­rää saa­pu­vak­si.

– Tun­tuu, et­tä täl­lai­sel­le on ti­laus­ta, kun tääl­lä ei ole ol­lut me­hus­ta­moa. Olen malt­ta­ma­ton, et­tä saan asi­al­li­set tuo­tan­to­ti­lat kun­toon ja pää­sen ihan to­si­toi­miin. On sitä odo­tel­tu, ihan mah­ta­vaa, hän to­te­aa iloi­ses­ti.