Han­na-Mari Tyr­väi­nen

Pit­se­ri­ay­rit­tä­jä Ka­mil Ak­ka­ya tar­jo­aa asi­ak­kail­leen tänä ke­sä­nä it­se­val­mis­tet­tua jää­te­löä. Uu­si jää­te­lö­pa­vil­jon­ki park­kee­ra­si ra­vin­to­laan eteen vii­me vii­kon kes­ki­viik­ko­na. Jää­te­lö­vau­nus­ta löy­tyy hyvä va­li­koi­ma eri jää­te­lö­ma­ku­ja, ku­ten ra­par­pe­ria, man­sik­kaa, mus­tik­kaa ja puo­luk­kaa sekä sit­ruu­naa, ap­pel­sii­nia ja man­goa.

– Ra­par­pe­ri on ky­sy­tyin maku. Se kiin­nos­taa, kos­ka sitä ei saa muu­al­ta, mut­ta kyl­lä kaik­ki maut ovat saa­neet ke­hu­ja, ker­too jää­te­lö­pal­lo­ja ke­sän ajan pyö­rit­te­le­vä Ca­ri­ta Ta­ke­da.

Ak­ka­ya käyt­tää jää­te­lön val­mis­tuk­ses­sa leh­män- ja vuo­hen­mai­toa sekä sa­lep-jau­hoa.

– En pys­ty it­se oi­kein syö­mään val­mis­jää­te­löä, kos­ka niis­sä on li­sä­ai­nei­ta, ei­kä maha tyk­kää niis­tä. Sik­si ajat­te­lin val­mis­taa it­se luon­non­mu­kais­ta jää­te­löä sa­le­pis­ta, hän ker­too.

Sa­lep on or­ki­dea-su­vun Orc­his mu­ku­lois­ta val­mis­tet­tua jau­hoa, joka si­säl­tää ra­vit­se­vaa ja tärk­ke­lys­pi­tois­ta po­ly­sak­ka­ri­dia. Sa­lep kas­vaa mo­nis­sa mais­sa, ku­ten Tur­kis­sa, Krei­kas­sa, Alan­ko­mais­sa, Syy­ri­as­sa ja Ira­kis­sa. Sa­lep-jau­ho­ja käy­te­tään muun mu­as­sa juo­mis­sa ja jäl­ki­ruo­is­sa. Ak­ka­yan käyt­tä­mä sa­lep-jau­ho on kreik­ka­lais­ta.

– Sa­le­pia on käy­tet­ty jo 2000 vuot­ta. Sa­lep an­taa ma­kua ja suu­rus­taa. Kun jau­hoa lait­taa mai­toon ja keit­tää, se muut­tuu pak­sum­mak­si. Sa­le­pia käy­te­tään myös juo­ma­na, ker­too Ak­ka­ya.

Ak­ka­ya op­pi jää­te­lön val­mis­tus­me­ne­tel­män työs­ken­nel­les­sään Tur­kis­sa ra­vin­to­la-alal­la.

– Olin töis­sä isos­sa ope­tus­ra­vin­to­las­sa ja näin siel­lä, mi­ten jää­te­löä teh­dään. Suo­mes­sa en ole teh­nyt jää­te­löä en­nen tätä.

Ak­ka­ya sa­noo jää­te­lön te­ke­mi­sen ole­van help­poa. Leh­män­mai­to, vuo­hen­mai­to, so­ke­ri ja sa­lep-jau­hot se­koi­te­taan, jon­ka jäl­keen se­os­ta kei­te­tään läm­pö­hau­de-lait­teel­la, et­tei se pala poh­jaan.

– Se­os­ta pi­tää se­koit­taa koko ajan ja se suu­rus­tuu. Kym­me­nen lit­raa val­mis­tuu puo­les­sa tun­nis­sa, ker­too Ak­ka­ya.

Jääh­dy­tys­vai­het­ta var­ten keit­ti­ös­tä löy­tyy jää­te­lö­ko­ne.

– Kone pyö­rit­tää mas­saa ja jääh­dyt­tää sen no­pe­as­ti. Kym­me­nes­sä mi­nuu­tis­sa noin mii­nus kuu­teen as­tee­seen. Tämä kone on ke­vyt eu­roop­pa­lai­nen ver­sio, mut­ta ete­län­mais­sa käy­te­tään van­kem­pia ko­nei­ta. Tämä kone ei jak­sai­si pyö­rit­tää -12 as­tees­sa, vaan se jäi­si ju­miin.

Jää­te­löön ma­kua an­ta­vat he­del­mät ja mar­jat li­sä­tään mas­saan vas­ta jääh­dy­tys­vai­hees­sa.

– Jos jää­te­löön ha­lu­aa enem­män he­del­män ma­kua, sitä ei kan­na­ta keit­tää, kos­ka he­del­män maku vä­hän ha­jo­aa, tie­tää Ak­ka­ya.

Ak­ka­ya pais­taa ra­vin­to­las­saan päi­vi­sin pit­so­ja, jo­ten jää­te­lön val­mis­tus jää yön tun­neil­le.

– En oi­ke­as­taan tyk­kää it­se pal­joa jää­te­lös­tä, kos­ka se on kyl­mää. Juon mie­luim­min läm­min­tä, sil­lä saan sii­tä enem­män ener­gi­aa, hän nau­raa.

Ra­vin­to­lan keit­ti­ös­sä teh­tiin uu­dis­tus­ta var­ten re­mont­ti ja jää­te­löil­le han­kit­tiin omat pa­kas­ti­met.

– Ter­veys­tar­kas­ta­ja on käy­nyt kat­so­mas­sa, et­tä kaik­ki on niil­tä osin kun­nos­sa, Ak­ka­ya.