Hanna-Mari Tyrväinen
Pitseriayrittäjä Kamil Akkaya tarjoaa asiakkailleen tänä kesänä itsevalmistettua jäätelöä. Uusi jäätelöpaviljonki parkkeerasi ravintolaan eteen viime viikon keskiviikkona. Jäätelövaunusta löytyy hyvä valikoima eri jäätelömakuja, kuten raparperia, mansikkaa, mustikkaa ja puolukkaa sekä sitruunaa, appelsiinia ja mangoa.
– Raparperi on kysytyin maku. Se kiinnostaa, koska sitä ei saa muualta, mutta kyllä kaikki maut ovat saaneet kehuja, kertoo jäätelöpalloja kesän ajan pyörittelevä Carita Takeda.
Akkaya käyttää jäätelön valmistuksessa lehmän- ja vuohenmaitoa sekä salep-jauhoa.
– En pysty itse oikein syömään valmisjäätelöä, koska niissä on lisäaineita, eikä maha tykkää niistä. Siksi ajattelin valmistaa itse luonnonmukaista jäätelöä salepista, hän kertoo.
Salep on orkidea-suvun Orchis mukuloista valmistettua jauhoa, joka sisältää ravitsevaa ja tärkkelyspitoista polysakkaridia. Salep kasvaa monissa maissa, kuten Turkissa, Kreikassa, Alankomaissa, Syyriassa ja Irakissa. Salep-jauhoja käytetään muun muassa juomissa ja jälkiruoissa. Akkayan käyttämä salep-jauho on kreikkalaista.
– Salepia on käytetty jo 2000 vuotta. Salep antaa makua ja suurustaa. Kun jauhoa laittaa maitoon ja keittää, se muuttuu paksummaksi. Salepia käytetään myös juomana, kertoo Akkaya.
Akkaya oppi jäätelön valmistusmenetelmän työskennellessään Turkissa ravintola-alalla.
– Olin töissä isossa opetusravintolassa ja näin siellä, miten jäätelöä tehdään. Suomessa en ole tehnyt jäätelöä ennen tätä.
Akkaya sanoo jäätelön tekemisen olevan helppoa. Lehmänmaito, vuohenmaito, sokeri ja salep-jauhot sekoitetaan, jonka jälkeen seosta keitetään lämpöhaude-laitteella, ettei se pala pohjaan.
– Seosta pitää sekoittaa koko ajan ja se suurustuu. Kymmenen litraa valmistuu puolessa tunnissa, kertoo Akkaya.
Jäähdytysvaihetta varten keittiöstä löytyy jäätelökone.
– Kone pyörittää massaa ja jäähdyttää sen nopeasti. Kymmenessä minuutissa noin miinus kuuteen asteeseen. Tämä kone on kevyt eurooppalainen versio, mutta etelänmaissa käytetään vankempia koneita. Tämä kone ei jaksaisi pyörittää -12 asteessa, vaan se jäisi jumiin.
Jäätelöön makua antavat hedelmät ja marjat lisätään massaan vasta jäähdytysvaiheessa.
– Jos jäätelöön haluaa enemmän hedelmän makua, sitä ei kannata keittää, koska hedelmän maku vähän hajoaa, tietää Akkaya.
Akkaya paistaa ravintolassaan päivisin pitsoja, joten jäätelön valmistus jää yön tunneille.
– En oikeastaan tykkää itse paljoa jäätelöstä, koska se on kylmää. Juon mieluimmin lämmintä, sillä saan siitä enemmän energiaa, hän nauraa.
Ravintolan keittiössä tehtiin uudistusta varten remontti ja jäätelöille hankittiin omat pakastimet.
– Terveystarkastaja on käynyt katsomassa, että kaikki on niiltä osin kunnossa, Akkaya.