Tii­na Judén

Puu­ma­lan lei­po­mos­sa on aher­ret­tu vii­meis­ten viik­ko­jen ai­ka­na hy­vän asi­an puo­les­ta. Per­jan­tai­na Vil­le Haa­pa­sa­lo sekä Puu­ma­lan uk­rai­na­lai­set vie­raat pys­tyt­tä­vät Hel­sin­gin rau­ta­tie­a­se­mal­le uk­rai­na­lai­sen ruo­ka­kär­ryn, jos­ta myy­dään uk­rai­na­lais­ta bors­si­keit­toa liha- ja ve­gaa­ni­ver­si­o­na Uk­rai­nan las­ten hy­väk­si. Li­säk­si kär­rys­tä myy­dään Puu­ma­las­sa uk­rai­na­lai­sin re­sep­tein val­mis­tet­tu­ja pe­rin­tei­siä pii­ra­koi­ta, jois­sa mais­tuu joko kaa­li­oh­ra tai mu­na­rii­siyrt­ti.

Mi­ten pal­jon Puu­ma­las­sa siis tä­nään tors­tai­na lei­vo­taan?

– Me lei­vo­taan niin pal­jon kuin tai­ki­nas­ta tu­lee, Sep­po pal­jon­ko täs­tä tai­ki­nas­ta tä­nään tu­lee? Täs­tä tu­lee 500–600 kpl / per laa­tu, jo­ten pääl­le tu­han­nen kap­pa­leen men­nään. Kei­tot on teh­ty ja nii­tä pak­kail­laan par­hail­laan, ker­too Haa­pa­sa­lo kä­det jau­hos­sa Puu­ma­lan lei­po­mos­ta.

Te­keil­lä on en­sim­mäi­nen koe-erä, ei­kä Haa­pa­sa­lol­la ole vie­lä kä­si­tys­tä sii­tä, mi­ten myyn­ti Hel­sin­gis­sä per­jan­tai­na läh­tee käyn­tiin. Te­ki­jöil­lä on kui­ten­kin vah­va us­ko, et­tä pii­ra­koi­ta ja keit­toa pääs­tään te­ke­mään jat­kos­sa li­sää­kin.

Me­nun ovat siis loih­ti­neet yh­des­sä Vil­le Haa­pa­sa­lon kans­sa Puu­ma­laan aset­tu­neet uk­rai­na­lai­set vie­raat, jot­ka ovat ol­leet mu­ka­na koko pro­ses­sis­sa alus­ta as­ti.

– Ta­pah­tu­man aja­tuk­se­na on hy­vän­te­ke­väi­syys. Jo­kai­ses­ta kei­tos­ta me­nee 2€ ja pii­ra­kas­ta 0,50€ Uk­rai­nan las­ten apuun, ker­too Haa­pa­sa­lo.

Uk­rai­na­lais­ta ruo­kaa ja Puu­ma­lan lei­po­mon tuot­tei­ta on siis tar­jol­la per­jan­tai­na 27. tam­mi­kuu­ta klo 11 al­ka­en rau­ta­tie­a­se­mal­la niin kau­an kuin ruo­kaa riit­tää. Herk­ku­ja myy­dään Uk­rai­nan las­ten hy­väk­si Hel­sin­gin pää­rau­ta­tie­a­se­man län­si ulos­käyn­nin koh­dal­la, So­kos­ta vas­ta­pää­tä.

Haa­pa­sa­lo ker­too, et­tä tem­paus tul­laan to­den­nä­köi­ses­ti uu­si­maan ja me­nuun on tu­los­sa eri­lai­sia vaih­to­eh­to­ja.

– Is­tuim­me uk­rai­na­lais­ten kans­sa alas tääl­lä Puu­ma­las­sa ja mie­tim­me, min­kä tyyp­pis­tä ruo­kaa voi­sim­me hy­vän­te­ke­väi­syys­myyn­tiin val­mis­taa. He to­te­si­vat, et­tä il­man bors­sia ei voi teh­dä mi­tään. Il­man sitä Uk­rai­naa on vai­kea kä­sit­tää, Haa­pa­sa­lo ker­toi­lee iloi­se­na.

Puu­ha­jou­kois­sa on Haa­pa­sa­lon työn­te­ki­jöi­den li­säk­si vii­si syk­syl­lä Puu­ma­laan jää­nyt­tä uk­rai­na­lais­ta.

– Täs­sä tuli nyt uk­rai­na­lai­sil­le vie­rail­lem­me­kin kak­si hy­vää asi­aa yh­del­lä ker­taa, töi­tä ja hy­vän­te­ke­väi­syyt­tä Uk­rai­nan las­ten hy­väk­si.

Haa­pa­sa­lo mak­saa uk­rai­na­lai­sil­le teh­dys­tä työs­tä myös palk­kaa, kyse ei siis ole tal­koo­työs­tä.

Myyn­ti­paik­ka on tie­tys­ti Hel­sin­gin pa­ras ja nä­ky­vin, kun isol­le kir­kol­le läh­de­tään.

– Otin yh­teyt­tä Hel­sin­gin kau­pun­gil­le ja sa­noin, et­tä ha­lu­an nä­ky­vyyt­tä. Siel­tä ker­rot­tiin, et­tä kos­ka pro­jek­tis­ta me­nee iso osa hy­vän­te­ke­väi­syy­del­le, niin saam­me tuo­da myyn­ti­kär­rym­me pää­rau­ta­tie­a­se­mal­le. Siis par­haal­le pai­kal­le, Puu­ma­las­ta kun tul­laan, Haa­pa­sa­lo vink­kaa.

Jut­tua on päi­vi­tet­ty klo 14.30. Haa­pa­sa­lo mak­saa uk­rai­na­lai­sil­le teh­dys­tä työs­tä myös palk­kaa, kyse ei siis ole tal­koo­työs­tä.