Tiina Judén
Ossi ja Kaarina Hämäläinen ovat testamentanneet kaiken omaisuutensa Puumalan kirkon korjaamiseen. Perunkirjoituksen mukaan omaisuus on 653 000 euron arvoinen. Kirkkoneuvosto päätti tiistaina 11. kesäkuuta pidetyssä kokouksessaan kiitollisuudella ottaa testamentin vastaan ja varoista muodostetaan myöhemmin tehtävällä kirkkovaltuuston päätöksellä erityiskatteinen Ossi ja Kaarina Hämäläisen -rahasto, jonka varoja käytetään testamentin mukaisesti.
Aikaisemmat peruskorjaukset Puumalan kirkkoon on tehty vuosina 1961–62 ja viimeisin peruskorjaus vuosina 2006–2007 eli reilut 20 vuotta sitten. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Airi Tellan mielestä kirkolla ei ulkoisesti ole akuuttia korjaustarvetta.
– Sen verran oli kokouksessa keskustelua, että arviointia kirkon osalta ei ole tehty. Asia etenee omalla painollansa. Kun ollaan liitytty Mikkeliin, niin kiinteistöjen arviointi on vielä kesken. Testamentti rahastoidaan ja tehdään sille oma käyttösuunnitelmansa. Sitä ei käytetä kuin nimettyyn tarkoitukseen. Puumalalle tämä on iso iso asia. Vaikka vainaja itse tiesi, ettei ole enää Puumalan seurakuntaa, hän luotti seurakuntiin ja rahojen hoitoon, Tella kertoo.
Kaarina Hämäläinen kuoli jo vuonna 2011, mutta puoliso Ossi Hämäläisen hautajaisia vietettiin vasta tämän vuoden tammikuussa. Häntä siunaamassa oli Hämäläisen läheinen ystävä ja edunvalvoja Puumalan eläkkeelle jäänyt kirkkoherra Helena Castrén.
– Ossi täytti 19.5.2023 90 vuotta. Hän soitti vielä itse haitaria syntymäpäiväjuhlillaan Sahanlahdessa. Testamentti oli ollut tiedossani jo pidempään, mutta viime syksynä pyysin häntä viemään sen talteen pankkiin. Ossi oli vuosikymmeniä uskollinen kirkossakävijä ja hänelle kirkko merkitsi paljon, Castrén kertoo.
Pariskunta rakastui aikanaan Ryhälässä, kun nuori Kaarina tuli Ryhälän koululle opettajaksi ja Ossi opetti koululla puutöitä.
He menivät naimisiin ja muuttivat Hirvensalmelle, jossa Kaarina toimi opettajana. Parikymmentä vuotta kului myös Sulkavalla, Ossin työskennellessä autokorjaajana huoltamolla.
Lopulta he muuttivat Puumalan kirkonkylälle, Paakarintielle, viettämään eläkepäiviä. Ossin syntymäkodin tontille Ryhälään he rakensivat oman mökin Saimaan rannalle, jossa he viettivät kaikki kesät.
– Hämäläisillä ei ollut omia lapsia, mutta ympärillään paljon koululaisia. Ossilla ei ollut myöskään sisaruksia. Ossin äiti oli 21 vuotta nuorempi kuin isä. Kaarina oli lahjakas, kieliä lukenut nainen. Hei eivät olleet erakkoja, mutta viihtyivät paljon keskenään, Helena Castrén kertoo.
Hän kertoo myös, että Ossi luki paljon Puumala-lehteä, Itä-Savoa ja Sulkava-lehteä, jotka kaikki tulivat hänelle kotiin.
– He myivät metsät Ryhälästä suojelumetsiksi. Etupäässä he ovat kuitenkin säästäneet paljon. Pelkästään rahaa oli pankkitilillä 400 000 euroa, Castrén paljastaa.
– Omaisuus on paljon enemmän kuin itsenäisen seurakunnan verotulot viimeisimpinä vuosina, hän lisää.
Kaarina Hämäläinen oli syntyisin Lopelta. Hänellä oli sisaruksilla, mutta siitä huolimatta pariskunta halusi jättää testamentin puumalalaisten iloksi. Castrén kertoo, että pankin loppuminen oli Ossillekin kova paikka, mutta hän oppi toimimaan pankkikortin kanssa ja nosti kaupasta rahaa kolehtiin. Kesäisin hän ajeli keltaisella Volkswagen Kuplalla ja kävi miltei joka sunnuntai kirkossa. Mökille hän ajoi viitenä päivän viikossa. Raivaussahankin hän osti vielä viime syksynä.
– Ossin usko oli ruisleipäkristillisyyttä. Hän oli meille kuin perhettä ja sai soittaa yölläkin.
– Sain tietää testamentistä jo vuonna 2011, kun Kaarina kuoli. Ossi kertoi heti, että tällainen lahjoitus on tulossa ja he olivat päättänee asiasta jo 1990-luvulla.
Castrén oli Ossin ystävän kautta Kanarialta käsin yhteydessä Ossiin näköpuhelulla vielä viimeisenä päivänä ennen kuolemaa. Hän oli sairaalassa vain viisi päivää.
– Olin Ossin lähiomainen. Hän oli kuin isä minulle ja Eerolle. Niin ihana ihminen. Hänelle kuului aina hyvää, eikä hän koskaan valittanut tai haukkunut ketään. Sinä iltana hän kuitenkin sanoi, että nyt ei kuulu enää hyvää, hoidot on lopetettava ja lähtö on lähellä.
Kirkko oli tärkeä Ossille siksikin, että Ryhälästä oli aikanaan hankala päästä kirkkoon, mutta kun hän isän kanssa tuli kirkkoon, oli se ihmeellinen kokemus. Isä otti hatun pois päästä ja kumarsi syvään. Ossi oppi kiittämään aina kirkkojuhlasta.
Ossin toive oli, että Puumalalla pysyy tämä kaunis rakennus, jossa saa hiljentyä ja pitää konsertteja.
– Ossilla oli itselläänkin kaunis koti ja mökki, ei ylellistä, mutta erittäin kaunista.
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan talousjohtaja Tiina Snicker kertoo, että testamentti käytetään eurolleen ja sentilleen sille määrättyyn tarkoitukseen.
– En ole hirveän hyvin perehtynyt kiinteistön kuntoon. Kiinteistöpäällikkö Antti Ronkasen kanssa kuitenkin keskustelin ja näyttää siltä, että kirkolla ei ole tällä hetkellä akuuttia korjaustarvetta. Kellotapulin katto pitää kyllä tervata ja aurinkopuolelta maali ehkä vähän irtoilee. Testamenttia ei kuitenkaan käytetä käyttötalouskuluihin, vaan vasta sitten, kun tulee oikeasti investoitavaa, Snicker sanoo.
Katon tervaaminen katsotaan huoltotoimenpiteeksi. Tarkoitus olisi teettää kiinteistöstä kuntoarvio.
– Ei ole siis kiire käyttää rahaa. Kyseessä on iso testamentti ja sijoitamme rahoja, joiden tuotto tulee rahastoon, jonka ohjesääntöön tule käyttötarkoitus, Snicker lisää.
Kirkkokirja Puumalan kirkosta julkaistiin vuonna 2016. Ossi Hämäläinen kustansi kirjan painamisen.