Tiina Judén
Kalakontti irtisanoi vuokrasopimuksensa Puumalan pakastamon tiloissa viime vuoden loppuun. Tästä eteenpäin yritys on vuokralla pakastamolla vain verkkokaupan vaatimassa varastotilassa, jonka vuokrasopimus on tällä tietoa voimassa vuoden 2025 loppuun.
– Tämä oli ainoa vaihtoehto edellisen huonon tilikauden vuoksi. Elämme saaliiden armoilla ja ne vaihtelevat vuosittain kovasti. Teimme näin välttääksemme maksuvaikeudet ja pyrimme jollakin lailla turvaamaan toiminnat jatkossa, sanoo yrittäjä Tanja Raivio.
Tästä eteenpäin Kalakontin toiminta keskittyy Lieviskän omaan kalankäsittelylaitokseen ja satamassa tapahtuvasta kalaravintolamyynnistä vastaa ensi kesänä uusi yrittäjä, jolle Raivio sekä Antti ja Arttu Laine toimittavat jatkossakin tuoretta kalaa suoraan Saimaasta.
Raivio lähetti viime viikolla kunnan virkamiehille ja valtuutetuille kirjeen, jossa hän kritisoi yrittäjien epätasa-arvoista kohtelua.
Osittain pakastamon vuokratila jouduttiin irtisanomaan korkeiden vuokra- ja sähkökustannusten vuoksi, joita olisi pitänyt maksaa tyhjillään olevasta tilasta talvisaikaan.
Kunnan kanta on selvä, vuokratilojen pitää olla jatkuvasti tuottavia.
Kalatalous ei kuitenkaan ole tuottavin ja helpoin elinkeino missään päin maailmaa, ei myöskään Puumalassa. Siksi Raivio ja Antti Laine ovat pyöritelleet monenlaisia ideoita, kuten jos Kalakontin tuotanto toimisi kesän pakastamolla ja syksyllä mätisesongissa toimitilaa voisi käyttää uusi ja innokas nuori kalastaja.
– Omana investointina kylmiöt, hilekoneet, vakuumilaitteet ja muut tarvikkeet asettavat ison kynnyksen aloittaa tyhjältä pöydältä, kun pyydyksien hankkiminenkin on kallista. Ilman hyväksyttyä elintarvikehuoneistoa ei käsiteltyä kalaa voi myydä, Raivio toteaa ja näkee kalatalouden kehitysmahdollisuudet pienellä paikkakunnalla rajallisina.
Tällä ratkaisulla tuotantotilat pakastamolla olisivat käytössä yli yhdeksän kuukautta.
– Koen kuitenkin, että näille paikallisille toimijoille ei ole tilaa. Olen huolissani, että Puumalassa ei ole mahdollisuutta pyytää ja kehittää meidän todellista myyntivalttiamme, puhdasta järvikalaa!
Kunnanjohtaja Niina Kuuva kokee, että yrittäjiä on kohdeltu erittäin tasapuolisesti.
– Ei voida vuokrata vain tietyiksi kuukausiksi. Ympärivuotinen käyttö on tärkeää, jotta se kattaa kustannukset. Olisi epätasa-arvoista periä vuokraa vain muutamalta kuukaudelta.
Kuuva pitää kalataloutta äärimmäisen tärkeänä ja toteaa, että Puumalassa on hyvä ja puhdas vesistö sekä onneksi myös ammattikalastajia.
Varsinaisia yritystukia kunta ei kuitenkaan myönnä kenellekään, lukuunottamatta aloittavan yrittäjän tukea, kesätyöpaikkatukea ja messu- ja koulutustukea.
Pakastamon toiminta tapahtuu kunnan kiinteistössä, jota kunta vuokraa. Nykyinen vuokralainen on Puumalan Hatsapuri Oy, joka on pystynyt tarjoamaan pakkasvarastoa kaikille kalatoimijoille Puumalassa.
– Kunta on mahdollistanut erityyppistä infraa, ja sataman myyntipisteet ovat tällaisia tärkeitä paikkoja. Elinkeinokehittäjä on järjestänyt yritysrahoitustilaisuuksia myös kalatalouden tukemiseen, Kuuva toteaa.
Nyt Kalakontti on irtisanonut vuokrasopimuksen lukuunottamatta varastotilaa ja kylmiötä. Se, mitä on tulossa tilalle, ei ole vielä Kuuvan mukaan julkista tietoa.
– Kalakontti on alun perin jo viime helmikuussa irtisanonut sopimuksensa päättymään syyskuun 2024 loppuun ja tämän vuoksi sopimusta on pyynnöstä jatkettu vuoden 2024 loppuun. Kalakontti Saimaa Oy:llä on ollut 1.1.2025 alkaen uusi vuokrasopimus, joka koskee pakastamorakennuksen yhtä varastoa ja kylmiötä. Muille tiloille Kalankontti ei ole esittänyt tarvetta vuoden alusta alkaen. Tämän vuoden alusta alkaen vapautuvista tiloista on käyty neuvotteluita, joista en voi kertoa, sanoo Kuuva.
Vuonna 2021 kunta teetti valtuuston päätöksellä pakastamoon muutostöitä, joista nykyinen vuokralainen on sitoutunut maksamaan osuuttaan kustannuksista takaisin 100 000 euroon saakka vuokraan lisätyllä osuudellaan. Muutostöiden kokonaiskustannukset olivat noin 180 000 euroa.
– Kalakontin entiseen vuokrasopimukseen ei kuulunut osuutta muutostöistä, toteaa Kuuva.
Raivio kertoo, että otetta työstä höllätään ihan omasta tahdosta. Ylipitkät työpäivät saadat nyt jäädä. Iltapuhteena on usein lohensavustusta ja tilausten ja työvuorojen tekoa. Pelkästään 13 henkilön paletin pyörittämisessä on työtä ja Raivio halusi ulkoistaa osan tästä.
– On järkevää keskittää ja jättää joutavat ajot, sillä polttoainekulut ovat sitä luokkaa. Oman terveydentilan vuoksi palaamme toiminnan alkulähteille eli kalastamiseen ja kalanmyyntiin, hän sanoo.
Sataman kalaravintolatoimintaan on tulossa uusi yrittäjä, joka haluaa kertoa toiminnastaan vasta, kun kaikki asiat ja sopimukset ovat kunnossa.
Kalakontti toimittaa edelleen kalaa myös uudelle yrittäjälle sen verran kuin hän tarvitsee.
Kalastuspalvelu A.Laine investoi omarahoituksella yli 200 000 euroa omaan kalalaitokseen Lieviskässä. Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelmasta tähän haettiin ja saatiin 50 % julkista rahoitusta.