Toi­sen mie­les­tä jou­lu tu­lee it­se te­ke­mäl­lä, toi­sen mie­les­tä tun­nel­mas­ta naut­ti­mal­la. Kol­mas ko­kee jou­lun lau­la­mal­la, tai jou­lu­lau­lu­ja kuun­te­le­mal­la. Kai­kil­le ta­voil­le yh­teis­tä on se, et­tä jou­lu löy­tyy sy­dä­mes­tä. It­se te­ke­mi­nen voi ol­la yh­del­le se val­mis­tau­tu­mi­sen tapa, ol­la ah­ke­ra­na ja saa­da per­heen tai ys­tä­vien suut mes­sin­gil­le mais­tu­vil­la her­kuil­la. Toi­sen mie­les­tä ”äi­tien te­ke­mät” jou­lu­laa­ti­kot an­ta­vat pa­rem­min ai­kaa yh­tei­sil­le glö­gi­het­kil­le ja kol­mas ei pää­se jou­lu­tun­nel­maan il­man kirk­koa tai kau­neim­pia jou­lu­lau­lu­ja.

Puu­ma­las­sa hy­väk­sy­tään nämä kaik­ki ta­vat, vaik­ka ol­laan eh­kä pe­rin­tei­ses­ti enem­pi te­ki­jöi­tä kuin nä­ki­jöi­tä. It­se kaa­det­tu hir­vi mais­tuu pais­ti­na jou­lu­pöy­däs­sä ja it­se tai tu­tun ka­las­ta­jan pyy­tä­mä kala, Puu­ma­lan lohi tai Ka­la­kon­tin mäti ko­mei­le­vat ka­la­pöy­däs­sä. Moni on neu­lo­nut kai­ket yöt rak­kau­del­la läm­pi­miä lah­jo­ja tai lait­ta­nut it­sen­sä li­koon puu­lii­te­ris­sä ite-tai­teel­laan. Pai­kal­li­sis­ta yri­tyk­sis­tä löy­tyy vie­lä hy­viä vii­me­het­ken lah­jo­ja ja lah­ja­kort­te­ja.

Mai­se­ma­kin on vaih­tu­nut jou­lui­seen ja jou­lu­leh­des­sä on ki­vaa lu­et­ta­vaa.

Rau­hal­lis­ta jou­lun ai­kaa kai­kil­le!

Tii­na Judén

pää­toi­mit­ta­ja