Hiljaiset viikot keskuudessamme Helsingissä

Päivi MusakkaRuuhka on suhteellinen käsite ja aina suhteessa paikkaan. Ruuhka-Suomi on nyt toisaalla kuin Kasarmintorin reunalla, Erottajalla tai Mannerheimintiellä Helsingissä. Ruuhka-Suomi on heinäkuussa keskuudessanne, armaat puumalalaiset. Katsokaa vaikka satamasta sillalle tai sillalta Saimaalle – siellä ne stressaantuneet Ruuhka-Suomen asukkaat ja päättäjät suorittavat kesälomaansa.

Kesäloman suorittaminen on raskasta työtä. Kesämökin kukkapenkit on perkattava, muurahais- ja ampiaispesät tuhottava,  terassit ja laituri valtattava. Vene täytyy huoltaa. Tänäkin kesänä, niin kuin viime vuonna ja jokaisena tulevana vuonna.
Ruuhka-Suomen suomalainen ei lepää, sillä stressi jää päälle ja sisäinen esimies komentaa suorittamaan. Yt-uhka leijuu paksun, mustan pilven lailla pään päällä eikä vauhti vähene, sillä ruuhkasuomalaisen on ennakoitava tulevaa. Taloudellis-poliittiset suhdanteet saattavat muuttua yhdessä yössä ja kaikkeen on varauduttava. On tehtävä vaikutus – lomallakin. Koskaan ei voi tietää kuka tulee vastaan.

Ruuhkasuomalainen suorittaa lomaansa – puumalalaiset, teidän pienessä kaupassanne sataman tuntumassa täsmällisesti  ja velvollisuudentuntoisesti. Pieniä kauppoja täytyy tukea ja lähiruokaa kannattaa, ruuhkasuomalainen miettii.

Hän lataa kassiinsa paikallisia uusia perunoita, tuoretta Saimaan kalaa, lähipelloilla kasvanutta tilliä, tomaattia ja kurkkua. Yksinkertainen on kaunista, ruuhkasuomalainen pohtii ja kävelee veneelleen. Ruuhkasuomalainen näyttäytyy ja hakee kontaktia toisiin kaltaisiinsa purjehdusasussaan, -kengissään ja –liiveissään. Hänen grillissään ei tirise HooKoon Blöö eikä hänen lasissaan kuohu halvin olut.

Ruuhkasuomalainen lataa akkujaan teidän rannoillanne, terasseillanne ja vesillänne – puumalalaiset. Hänen täytyy sietää syksyn synkkyys epävarmuuden ilmapiirissä, yt-neuvottelujen uhkassa, toimenkuvan muutospaineissa, ylihinnoitellun asumisen, syömisen ja matkustamisen todellisuudessa.

Antakaa hänelle armoa, sillä hän tietää mitä hän tekee. Hän on väsynyt ja haaveilee helpommasta, luonnonläheisestä, vaatimattomasta elämästä. Loman suoritettuaan ruuhkasuomalainen palaa kotiin, pukeutuu nk. pellepukuun ja alistuu. Iltaisin hän katsoo haalistuvaa rusketustaan ja miettii seuraavaa kesää. Ampiais- ja muurahaispesät täytyy hävittää, laituri valtata ja vene huoltaa.

Päivi Musakka

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*