Pu­heen tau­o­tes­sa mie­li täyt­tyy sa­nois­ta. Myös tiet­ty­jen avain­sa­no­jen kaut­ta voi poh­tia hil­jai­suut­ta ja roh­kais­tua kul­ke­maan sitä koh­ti. Sel­lai­sia sa­no­ja voi­vat ol­la Kai­paus, Lepo, Läs­nä­o­lo, Leik­ki, Tyy­ty­mi­nen, Anar­kia, Kom­mu­ni­kaa­tio tai Kuo­le­ma.

Juu­ri nyt maa­il­ma kai­paa hil­jai­suut­ta. Kai­ken tä­män epä­var­muu­den kes­kel­lä. Hil­jai­suu­den ko­ke­mus voi­mis­tuu sitä yh­des­sä ja­ka­mal­la. On ih­mi­siä, jot­ka ovat ym­mär­tä­neet hen­ki­lö­koh­tai­sen elä­män­sä, ar­vo­maa­il­man­sa, töit­ten­sä tai teh­tä­vien­sä kaut­ta jo­ta­kin hil­jai­suu­des­ta. Täs­tä ker­too myös Mari Vai­ni­on uu­tuus­kir­ja An­tau­du hil­jai­suu­del­le.

Jos ih­mi­sen sie­lul­la on koti, se on hil­jai­suu­des­sa. Hil­jai­suus an­taa myös etäi­syyt­tä asi­oi­hin, joi­ta ei osaa kä­si­tel­lä. Aja­tuk­sil­le on an­net­ta­va ti­laa, sil­lä ai­vo­jen yli­kuor­mit­ta­mi­nen on tä­män päi­vän ih­mis­ten vit­saus. Yli­kuor­mit­tu­mi­sel­le on mon­ta syy­tä: muut­tu­nut työn laa­tu, lii­an mon­ta asi­aa hoi­det­ta­va­na tai rat­kai­se­mat­to­mia asi­oi­ta ja on­gel­mia mie­len pääl­lä. Li­säk­si taak­kaa li­sää­vät säh­köi­set me­di­at, jot­ka tul­vi­vat asi­oi­ta, joi­ta pi­täi­si muka eh­tiä lu­ke­maan, kat­so­maan ja kuun­te­le­maan.

Ei tar­vit­se. Sinä it­se pää­tät, mi­hin ai­ka­si ku­lu­tat ja mi­ten ai­vo­ja­si käy­tät. Ku­kaan ei pa­ko­ta not­ku­maan Tik­to­kis­sa tai Yo­u­Tu­bes­sa yö­tä myö­ten tai lu­ke­maan il­ta­päi­vä­leh­tien tyh­jiä lööp­pe­jä tur­han päi­ten.

Py­säh­dy ja mie­ti, mikä on si­nul­le tär­kein­tä ja käy­tä ai­ka­si sii­hen. Voi­si­ko se ol­la jos­kus vaik­ka­pa vain läs­nä­o­lo, toi­sen kuun­te­le­mi­nen tai oma hil­jai­suu­te­si. Puu­ma­la on lois­ta­va mil­jöö hil­jai­suu­den et­si­mi­seen luon­non hel­mas­sa.

Tii­na Judén

pää­toi­mit­ta­ja