Valinnan valta

061016-lv-sanna-korhonen-puheenparsi6.10.2016

Oletko kuullut tämän tarinan eräästä heimosta? Heimon yhtenäisyyttä ja hyvinvointia pidettiin yllä erikoisella rangaistusmenetelmällä. Jos joku heimon jäsenistä rikkoi heimon sääntöjä; teki jotakin sopimatonta tai pahaa, vietiin hänet kylän keskeisimmälle paikalle. Sen jälkeen heimon muut jäsenet kokoontuivat pahantekijän ympärille ja kertoivat vuorokauden ajan tälle kaikista niistä hyvistä asioista, joita pahantekijä omasi tai oli elämässään tehnyt. Sitten rangaistus oli kärsitty. En ole koskaan viitsinyt selvittää, kuinka tosi tämä tarina on, mutta siinä piilee kertomisen arvoista viisautta.

Kun itse kullakin meistä on tarvetta elämänmuutokseen, pieneen tai suureen, siihen vaaditaan paljon tahdonvoimaa. Mutta oma tahdonvoimamme harvoin riittää. Muutoksen tueksi tarvitaan myös ympäröivän yhteisön voimaa ja tahtoa. Jos laskemme mukaan tämän yhteisössä potentiaalina olevan voiman, meillä jokaisella onkin käsissämme valtava muutosresurssi. Sellainen, jota meistä kellään ei ole omasta takaa.

Valtamediassa puhutaan suomalaistakin yhteiskuntaa uhkaavista vakavista ilmiöistä: empatiavajeesta, luottamuspulasta, asenteiden kiristymisestä ja suvaitsemattomuudesta. Meistä jokaisella on valtaa vaikuttaa näihin uhkakuviin. Pienenä ja melko tiiviinä yhteisönä Puumala voisi olla Suomen ja koko maailmankin mittakaavassa tällainen tarinan ”heimo”, jonka hyvinvointia tultaisiin tutkimaan ja ihmettelemään kauempaakin. Meillä on siihen jo hyvät edellytykset. Lähes päivittäin näet ilokseni huomaan, ettei Puumalassa vielä kärsitä epidemian lailla empatiavajeesta ja suvaitsemattomuudesta tai suljeta silmiä naapurin hädältä.

Joka päivä, erilaisissa rooleissamme työssä tai vapaalla ihmisiä kohdatessamme, meillä kaikilla on valta valita. Arvostammeko vai arvostelemmeko, lietsommeko uhkakuvia vai näemmekö mahdollisuudet, puhummeko pahaa vai hyvää, kannustammeko vai lannistammeko, katsommeko silmiin vai käännämmekö katseemme, hymyilemmekö vai ylenkatsommeko, tuomitsemmeko vai annammeko mahdollisuuden. Vahvistammeko pahaa vai lisäämmekö hyvää toinen toisissamme ja koko yhteisössämme pienillä, mutta merkittävillä valinnoillamme.

Yritetään siis jatkossakin käyttää meillä jokaisella olevaa valtaa viisaasti. Valtaa, jolla voimme vahvistaa kaikkien yhteisön jäsenten luottamusta tulevaan ja uskoa muutosten mahdollisuuteen.

Sanna Korhonen

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*