Puumalan ensimmäinen ilves kaatui kirkonkylän läheisyydessä

Kuvassa vasemmalla jäljille päässyt Ruunajoen Martta ja oikealla Ruunajoen Karhuherra. Metsästäjämiehet eivät kuvaan halunneet, mutta ovat tiukasti hihnan päässä saaliin äärellä.

Tiina Judén

Puumalassa ammuttiin tänään ensimmäinen ilves. Saalis on nuori noin 2-3-vuotias 17-kiloinen uros. Sen on nähty riistakameroiden mukaan vierailevan Puumalan kirkonkylän kotipihoilla. Eniten ilveksen saaliiksi on joutunut lähialueen peuroja.

Talven ensimmäinen kissaeläin kaatui tänään aamupäivällä Särkijärven alueella metsässä, mutta taajaman pinnassa. Kaato tapahtui Puumalan yhteisluvalla. Yhteisluvassa ovat mukana kaikki Puumalan metsästysseurat. Nyt jahdissa oli yhteensä kuusi miestä, jotka olivat Vesiniemen Metsästys- ja Kalastusseurasta, Muuramäen Riistaringistä ja Länsi-Puumalan Erästä.

Ilveksen metsästyskausi alkoi joulukuun alussa. Sen liikkeitä on seurattu ensilumista lähtien. Nyt luvista on käytetty toinen eli viikkolupa, ja jäljellä on enää yksi viikonloppuun sijoitettava kaatolupa.

Yksi metsästäjistä, joka haluaa pysyä nimettömänä, lähti aamuyöstä seuraamaan ilveksen jälkiä. Kun jäljet löytyivät, metsästäjät kokoontuivat klo 9.30 ja olivat passissa jo klo 10 aamupäivällä. Ilveksen tavoittamiseen meni noin tunti.

-Kaatamiseen meni vain minuutti siitä, kun koira laskettiin irti, sanoo yksi ryhmän jäsenistä.

Ilveksen jäljille johtanut koira oli Ruunajoen Martta. Se on kokenut suomenajokoira.

Share This:

8 Kommentit

 1. Miksi hänet piti surmata? Hänhän oli vasta lähes lapsi. Ilveksen asema ekosysteemin huipulla on merkittävä. Se pitää myös saalislaji elinvoimaisena ja ilveksestä hyötyvät myös muut pienemmät lajit ja linnut. Ilves on myös hyvin ihmisarka eläin. Tehtiinkö tämä raastavaa surmatyö taas “suojelutarkoituksessa”? Toivottavasti näistä ei äijäporukoissa innostuta liikaa, kun vasta vakaalle pohjalle saatu ilveskanta on lähtenyt taas taantumaan…

  • Sinänsä kauniitkaan luontoajatukset eivät oikeuta virheellisten tietojen levittämiseen. Ilveskanta on WWF:n ja Lukenkin mielestä elinvoimainen ja kanta ei suinkaan ole taantunut, vaan päinvastoin esimerkiksi Etelä-Savon kanta on kasvanut. Ihmisillä on lapsia, ilveksillä pentuja ja tämä yksilö oli kyllä jo aikuinen täysikasvuinen peto, jolle hyvin kelpaa lounaaksi kotikissa, pienempi koira ja kauriit. (Ja toisin kuin nimimerkkien suojista huutelijat, myös tämä kommentti omalla nimellä.)

 2. Kyllä te nyt ootte suuria sankareita kun noin suuren ja vaarallisen elukan saitte hengiltä,,,, hävetkää helvetin pellet!

 3. Tämä on kuin lukisi uutisia 1800-luvulta. Ilves on tärkeä osa biodiverisiteettiä ja niiden tappaminen on aivan turhaa ja luonnolle haitallista. Eikä metsästäjiltä löydy sen vertaa selkärankaa, että uskaltaisivat esiintyä omalla nimellään. Hävettää tämmöinen toiminta.

 4. Ilves on petoeläin siinä missä karhukin, vaikka on pienikokoisempi. Minusta sen saa ampua sen metsästysajalla. Varsinkin, kun uskaltautuu ihmisen pihoille ja taajamiin. Olisiko teistä mukava, jos huomaisitte, että koiranne tai kissanne on kadonnut päivän aikana ja pihalta löytyisi ilveksin jäljet. Nyt selvisi sekin miksi peuroja ei ole tänä vuonna näkynyt pihapiirini metsässä. Metsästäjät antavat joulurauhan metsän eläimillekin.

  • Eikä ole kyse siitä, että onko Ilves petoeläin vai ei? Luonto tarvitsee petoeläimiä siinä missä pölyttäjiäkin. Luonto on kokonaisuus ja eikä ihmisen pidä kuvitella ymmärtävänsä biodiversiteettiä. Mitään mitä ei syödä, ei myöskään ole järkeä tappaa. Kissat ja koirat eivät kuulu Suomen luontoon ja eivätkä valvomatta pihalle. Ilvekset ja muut luonnonotukset kuuluvat. Olemme Suomessa vuosikymmeniä toimineet erittäin haitallisesti ympäristömme kannalta, olisi ehkä aika vähän muuttaa tapojamme, jotta luonto säilyy myös lapsillemme.

   Vastatakseni kysymykseen, olisin erittäin iloinen jos näkisin Ilveksen jäljet pihallani tai lähimetsässäni.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*