Pirjo Luukkonen sai kiitokset Sauli Niinistöltä

Pirjo Luukkonen perjantaiaamuna tasavallan presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä kättelemässä Sauli Niinistöä. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia.
Keräyksen tuoton luovuttivat Yhteisvastuu 2018 -keräyksen esimies, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen (toinen oik.), Kirkkopalvelujen johtaja Ilkka Mattila (vas.), vapaaehtoinen Pirjo Luukkonen Puumalan seurakunnasta ja Kirkkopalvelujen keräysjohtaja Tapio Pajunen. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia.

16.11.2018

Yhteisvastuukeräyksessä vapaaehtoisena kunnostautunut Pirjo Luukkonen oli perjantaina mukana tasavallan presidentin vastaanotolla tämän virka-asunnolla Mäntyniemessä Helsingissä. Tilaisuudessa luovutettiin kuluvan vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuotto keräyksen suojelijalle, presidentti Sauli Niinistölle.

Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofiavun (60 prosenttia), Kirkon diakoniarahaston (20 prosenttia) sekä paikallisseurakuntien (20 prosenttia) kesken. Jako-osuudet ovat suluissa.

Yhteensä suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna 3 138 702,14 euroa. Varoilla torjutaan nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman konfliktialueilla.

Taloudellisesti vaikeassa tilanteessa olevia suomalaisia tuetaan esimerkiksi ruoka-avun kautta. Presidentti Niinistö totesi, että ruoka-avun ja ruokahävikin pienentäminen on tulevaisuuden toimintaa ja tuottaa tuplahyötyä.

-Tiedämme, että ruoan tuottaminen rasittaa valtavasti meidän yhteistä maapalloamme. Ruoan poisheittäminen ja tuhlaileva meininki on näissä olosuhteissa ristiriitaista, presidentti sanoi.

SUOMESSA yhteisvastuuvaroin tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Diakoniarahastosta myönnetään avustuksia esimerkiksi sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

-Suomi on hyvien ihmisten maa. Suomalaiset haluavat tukea avun tarpeessa olevia lähimmäisiä, niin lähellä kuin kaukana. Kenenkään päivittäinen arjesta selviytyminen ei kuitenkaan saisi olla toisten armeliaisuuden varassa. Tarvitaan myös vahvoja yhteiskunnallisia toimia. Nälkää ei tule nähdä, mutta nälkä tulee nähdä!”, sanoo Yhteisvastuukeräyksen johtaja Tapio Pajunen.

KERÄYKSEN 2018 kansainvälisenä esimerkkikohteena seurattiin Etelä-Sudanista sotaa ja levottomuuksia Ugandaan paenneiden ihmisten elämää.

-Vuosi sitten pelkäsin tyttäreni laihtuvan hengiltä yksipuolisen ja riittämättömän ravinnon vuoksi. Kirkon Ulkomaanavulta saamani viljelykoulutuksen ja siementen avulla sain kasvimaan tuottamaan, kertoo Etelä-Sudanista yksin kuuden lapsensa kanssa Ugandaan paennut opettaja Muja Rose.

Saamallaan tuella Rose on pystynyt laajentamaan viljelyään, hankkimaan kanoja ja perustamaan pienen kaupan. Lisäksi hän on päässyt töihin läheiseen alakouluun.

-Lapset voivat nyt paljon paremmin ja käyvät koulua. Olen niin kiitollinen kaikesta tuesta, jonka olemme saaneet, sanoo Rose.

VUODEN 2019 Yhteisvastuukeräys tukee lasten ja nuorten koulutusta. Keräys käynnistyy sunnuntaina 3. helmikuuta. Sen esimiehenä toimii Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.

Kari Kauppinen

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*