Kujeet ja kinkkuviipaleet

5.1.2016

Uusi vuosi. Uudet kujeet ja lupaukset. Mitkähän ne olivatkaan niitä suomalaisten (ja puumalalaisten) yleisimpiä aikeita ja tapoja parantaa tulevaa vuotta edellisiin nähden? Tupakkalakko, painonpudotus, liikuntaharrastuksen aloittaminen, oman laatuajan järjestäminen, lähes stressitön elämä. Ja niin edelleen.
Urheimmat, uskaliaimmat ja toiveikkaimmat tekevät tulevaa vuotta varten näitä lupauksia vieläpä useampia. Ja jotta päätös tuntuisi mahdollisimman konkreettiselta, se kirjoitetaan paksulla mustalla tussilla tarpeeksi kookkaalle paperiarkille ja kiinnitetään jääkaapin oveen magneetilla. Varsinkin nämä painonhallintaan liittyvät vannomiset.

Jotta saataisiin todella vauhtia ja pontta lupausten toimeenpanoon, saatetaan tehokeinona käyttää vieläpä vedonlyöntiä tai sakkosanktioita. Jos lupaaja siis tavataan jääkaapin ovelta keskiyön kellonlyömällä kinkkuviipale kielellä, suklaapatukka povitaskussa ja kaljatölkki kourassa, niin saattaa tulla kilohintaa näille viettelyksille.

Itse en ole enää moniin vuosiin harrastanut tämän sortin lupailemisia. Erinäisiä elämäntapamuutoksia on kyllä tullut tehtyä muista, luonnollisista syistä.
Uutta, ja vieläpä Suomen 100-vuotisjuhlavuotta jotenkin juhlistaakseni, olen päättänyt entistä tarkemmin perehtyä esimerkiksi tekemissäni elintarvikehankinnoissa tuotteen alkuperään ja tuotantotapaan. Tähän asti olen yrittänyt pitäytyä Suomessa tuotetuissa elintarvikkeissa. Ja jos suinkin on saatavilla jotakin oikeasti lähellä tuotettua ruokaa vieläpä tutulta tuottajalta, ostan sitä mielelläni.
Ruuan ja raaka-aineiden alkuperän selvittäminen ei aina ole yksinkertaista – saati helppoa – jos tahtotilana olisi vaikkapa hankkia mahdollisimman eettisesti ja eläinystävällisesti tuotettuja elintarvikkeita.

On enemmän ja vähemmän vapaan lehmän maitoa ja virikkeellisiä sekä virikkeettömiä munia. Siinä se vuosi kepeästi kuluukin näitä asioita selvitellessä. Toivon, että tästä Suomen juhlavuodesta tulee positiivisella ja iloisella tavalla ikimuistoinen. Niin että erityisesti kiinnitettäisiin huomiota oikeasti ja aidosti suomalaisiin tuotteisiin ja täällä tekemiseen. Ja ruokakaupan hyllyiltä saa tehdä mieltä lämmittäviä kotimaisia löytöjä.

Tuula Närvänen

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*