Lämpimät säät ovat käynnistämässä kelirikkokauden

21.3.2019

Kelirikkokausi on alkamassa ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä pystytetään sorateiden varsille. Vähäsateisen kesän ja syksyn vuoksi kelirikkokaudesta ennakoidaan normaalia. Kevään sää ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat kuitenkin kelirikon kestoon ja siihen, kuinka vaikea siitä tulee.

Kevään kelirikkoennuste on laadittu syksyn ja talven sääolojen perusteella. Vähäsateisen syksyn ja alkutalven jälkeen kovimmat pakkaset ajoittuivat tammikuulle ja maantiet ovat routaantuneet normaalisti.

Kevään säällä on aina suuri merkitys kelirikon esiintymiselle. Mikäli säät ovat roudan sulamisaikana pilviset ja sateiset, sulaa routa nopeasti ja varsinkin tien pintakerros voi nopeasti liejuuntua. Tästä syystä sorateillä esiintyy alkuvaiheessa paikoin pintakelirikkoa ennen varsinaisen runkokelirikon syntymistä. Tierungot eivät sula aurinkoisilla ja varjoisilla tieosuuksilla samaan tahtiin. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset puolestaan pitävät kelirikon kurissa.

-Itä-Suomessa maaperä ja maasto-olosuhteet ovat monin paikoin otollisia kelirikon syntymiselle ja sorateitä on paljon, sanoo ELY-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Vesa Partanen.

Kelirikkokauden alkaminen näkyy liikennemerkkien ilmestymisenä varoittamaan routavaurioista ja pehmenevistä teiden pinnoista.  

-ELY-keskus toivoo, että kelirikolle alttiilla maanteillä tiedossa olevia raskaita kuljetuksia ajoitettaisiin ennen varsinaisen kelirikon alkamista ja hyödynnettäisiin yöpakkasia. Usein tämä tarkoittaa aikaista aamua, jolloin teiden kantavuus on suurimmillaan, toteaa Partanen.

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*