Kirkonkylän vesi voi vielä olla ei-kirkasta ja poreilla hanasta tullessaan

17.11.2018

Torstainen vesilinjaston korjaus näkyy vielä joissakin talouksissa siten, että vesi ei ole kirkasta ja saattaa ”potkia” hanasta tullessaan.

Tämä johtuu siitä, ettei vettä ole valutettu riittävästi hanasta. Ongelmat poistuvat, kun vettä laskee.

Torstaina suljettiin useampi kilometri vesiputkistoa. Koko kirkonkylän vedentulo katkaistiin. Yleensä vedentuloa ei tarvitse näin laajalti laittaa poikki, koska putkistossa on sulkuventtiilejä. Nyt se ei onnistunut.

PUUMALAN Vesiosuuskunnan puheenjohtaja Jaakko Kuntonen sanoo, että vähintäänkin kuution eli tuhannen litran eli noin tunnin valutuksella veden pitäisi olla täysin entisellään. Vähempikin aika riittänee. Osassa talouksista ei ole mitään ongelmia.

Tunnin veden valutus maksaa alle kaksi euroa.

Ongelma ei välttämättä poistu, jos kaikki samassa linjastossa olevat eivät laske hanoja kirkasvetisiksi. Eli jos naapuri ei valuta vettä, ongelma ei välttämättä poistu.

VESI ei ole, vaikka se olisi esimerkiksi harmaata tai ruskeahkoa, vaarallista.

Väri johtuu siitä, että vanhoista rautaputkista irtoaa ruostehilsettä ja muoviputkista myös siihen muodostuneita jäämiä.

-Putkiston täyttyminen kestää aika kauan ja aiheuttaa turbulenssia virtausta ennen kuin virtaus tasaantuu. Turbulenssi puolestaan irrottaa putken seinämissä olevaa materiaalia, esimerkiksi ruostetta, sanoo Jaakko Kuntonen.

Vesi jouduttiin katkaisemaan torstai-iltana kello 22 aikaan, koska puhdasvesilinjassa oli venttiilivaurio ja se korjattiin Niementien ja Mäkitien risteyksessä. Kyse oli kulumisvauriosta, jossa tiivistelaatikossa oli mutterivika todennäköisesti korroosion takia.

Katkos kesti kolmisen tuntia.

Kari Kauppinen

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*