Pääministeri, valtakunnallinen media ja paikallislehti

15.12.2016

Olemme viime viikkoina saaneet seurata Juha Sipilän ministeritoimien lainmukaisuutta ja erityisesti sen myötä noussutta suurta keskustelua Ylen toiminnasta. Sipilä on kiistatta ollut vähintäänkin harmaalla alueella ollessaan käsittelemässä Terrafamen asioita, sillä hänen lähisukulaisensa yritys harjoittaa Terrafamen kanssa kauppaa.
Vaikka harmaalla alueella ollaankin, niin siltikään kyse ei ole sen harmillisemmasta asiasta kuin esteellisyys päätöksenteossa: varsin yleinen virhe, joita meidän kunnassammekin aika ajoin vahingossa sattuu.
Pääministeri kuitenkin yritti väistää sitä tosiseikkaa, että on mahdollisesti menetellyt virheellisesti: yleensä tosiasioiden tunnustaminen tukahduttaa ikävänkin uutisoinnin. Nyt hän vain lisäsi vettä myllyyn ja varmisti, että asiasta riittää viikoksi puhuttavaa.

Tämän jälkeen alkoikin median jäsentenväliset. Suomen Kuvalehti ryhtyi kertomaan ”Ylen painostamisesta”. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kertoo saaneensa Suomen Kuvalehdeltä kommenttipyynnön yöllä sähköpostiin kello 2 ja tekstiviestillä puolisen tuntia myöhemmin. Herättyään hän huomasi, että juttu oli jo julkaistu. Suomen Kuvalehti todellakin julkaisi jutun yöllä kello 3.36.

Ja jotta Ylekään ei pääsisi ilman kritiikkiä, niin kieltämättä siitä on kasvanut yksi ”klikkijournalismin” kovista tekijöistä: laadukkaan journalismin ja kansalaisten sivistämisen sijaan päätarkoituksena tuntuu olevan mahdollisimman räväkät otsikot ja yleistykset. Se ei tietenkään voi kansakunnan henkisen ilmapiirin kehittymisen kannalta hyvä asia.

Valtakunnallinen ja maakunnallinen media on ongelmissa nykyisen maksuttoman uutisvirran ajassa. Paikallislehtien haasteet ovat toisenlaisia. Puumala-lehtikin esitteli joitakin viikkoja sitten Jani Halmeen, miehen, joka tilasi 163 paikallislehteä itselleen, ja pitää niiden pohjalta ”Kotimaan katsausta”. Idean tästä hän sai Kurikka-lehden uutisesta: ”Kirkon risteyksessä melkein kolari.” Uutinen, jota ei varmasti netistä löydä.

Matias Hilden

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*