Sote etenee, vai eteneekö?

Matias HildenSosiaalija terveydenhuollon uudistusta valmisteltiin viime vaalikaudella kuin Iisakinkirkkoa. Uudella Sipilän hallituksella on ohjelmassaan linjaus, jonka mukaan hallitus valmistelee sosiaalija terveyspalveluiden järjestämisratkaisun kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalta. Alueita on yhteensä enintään 19. Alueet vastaavat sosiaalija terveyspalveluiden järjestämisestä alueellaan. Kansanvaltaisuuden turvaamiseksi Sotealueita johtavat vaaleilla valitut valtuustot.

Puumala on ollut noin 1,5 vuoden ajan mukana valmistelemassa Etelä-Savon yhteisen sosiaalija terveysalueen perustamista. Asia on saatu jo siihen pisteeseen, että valtuustot voivat syyskuussa kokoontua päättämään yhteisen esityksen hyväksymisestä. Tarkoituksena on perustaa uusi sosiaalija terveydenhuollon kuntayhtymä, joka vastaa alueellaan sekä palvelujen järjestämisestä että tuottamisesta. Kuntayhtymään kootaan kuntien nykyinen henkilökunta ja myös EteläSavon sairaanhoitopiirin toiminta. Kuntayhtymän henkilöstömäärä tulee siten olemaan noin 4000 ja vuosittaisen kustannukset noin 400 miljoonaa euroa.

Monessa maakunnassa pohditaan tällä hetkellä sitä, uskalletaanko muutoksia tehdä, vai odotetaanko uusia säädöksiä. Lievää epävarmuutta on ilmassa täälläkin, mutta yhteinen näkemys muutoksen hyödyistä tuo kuitenkin selkänojaa päätöksille. Sosiaalija terveydenhuollon saaminen kokonaisuudessa samaan organisaatioon on pitkällä aikajänteellä merkittävä mahdollisuus saada kuntalaisten palveluja paremmiksi, mutta itsestään selvää sekään ei ole.

Soteuudistusta tarvitaan kuitenkin myös Etelä-Savossa edelleen muun muassa terveydenhuollon rahoituksen uudistamisen kannalta. Tällä hetkellä palvelujen käyttäminen rasittaa eri tavoin muun muassa kuntien, Kelan, vakuutusyhtiöiden, työnantajien ja asiakkaiden lompakkoa. Jokaisen vahtiessa omia menojaan on tehokkuus suurin maksaja. Nämä asiat eivät valitettavasti ratkea maakunnan kuntien omilla päätöksillä.

Matias Hilden, kunnanjohtaja

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*