Ammattimies ei erehty

Matias Hilden

Maanantaipäivä on alkanut Puumalassa aurinkoisena, mutta puolenpäivän jälkeen taivaalle on ilmestynyt tummia pilviä. Katselemme vieraani kanssa ylös, ja pohdin, että kohta taidamme nauttia kesäisestä sadekuurosta. Petteri Taalas korjaa väärän olettamani heti: kyseinen pilvi on niin matala, ettei se tuo sadetta.

Taalasta on helppo uskoa asiassa: Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana 12 vuotta toiminut Taalas on työskennellyt sään kanssa koko aikuisikänsä. Sitäkin pidempään hän on viettänyt aikaa Puumalassa, joka on hänelle tuttu paikka veneilyn myötä jo 70-luvulta. Omalla mökillä aikaa on vietetty 1990-luvun alusta lukien. Vaikka Taalaksen vuosikalenteriin kirjataan arviolta sata matkapäivää, löytyy hänelle ja perheelle varsinkin kesäisin aikaa nauttia Puumalasta veneillen, sienestäen ja marjastaen.

Työnsä lisäksi Taalas on muun muassa jäsenenä Maailman ilmatieteen järjestön hallintoneuvostossa, Fortumin hallituksessa sekä lisäksi hän on puheenjohtajana Itä-Suomen yliopiston hallituksessa, ja on aktiivinen osallistuja julkiseen ilmasto- ja sääkeskusteluun. Vapaa-aikaansa hän uhraa myös Mikkelin seudun vapaa-ajan asukkaiden valtuuskunnalle.

Taalas on selvästi huolissaan ilmastonmuutoksesta, vaikka Suomelle seuraukset voivatkin olla ainakin jossain määrin myönteiset muun muassa kasvukauden pidentyessä. Sen sijaan esimerkiksi maailmanlaajuinen ruoantuotanto tulee kärsimään lämpenemisestä merkittävästi.

-Vuoden 2010 kovat helteet muun muassa Puumalassa kuvastavat hyvin ilmaston muuttumista: ennen vastaavia kesiä oli kerran 300 vuodessa, nyt kerran 50 vuodessa ja vuonna 2050 arviolta kymmenen vuoden välein. Sadanta kasvaa ja talvet ovat leudompia. Esimerkiksi saimaannorpan pesintä vaikeutuu entisestään ja Saimaan vedenkorkeus kasvaa, Taalas kertoo.

Puumalan kehityksen osalta Taalas näkee erityisenä vahvuutena Saimaan, mutta sanoo sen matkailullisten mahdollisuuksien olevan vielä suurelta osin hyödyntämättä. – Saimaan alueen kuntien ja yritysten tulisi vahvistaa brändiään upeana matkailukohteena. Lappi on tässä jo onnistunut.

Vielä on tietysti pakko kysyä Taalaksen syytä pitää juuri Puumalaa kesänviettopaikkanaan. Pitääkö paikkansa huhu, että Ilmatieteen laitoksen johto on tavanomaista paremmin perillä parhaista kesänviettopaikoista, ja siitä syystä heitä löytyy Puumalasta enemmänkin?

-Isojen selkien viereinen alue on vähiten pilvistä ja siellä tulee vähiten kuurosateita. Toisaalta siellä myös tuulee enemmän, mikä pitää hyttyset loitolla ja keventää pahimpia hellejaksoja. Puumalaan päätyminen ei siis ole suinkaan sattumaa, Taalas kertoo.

Ammattimies ei erehdy.

Matias Hilden, kunnanjohtaja

Share This:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*